Govor mržnje caruje bh. cyber-prostorom – Jabuka.tv

Govor mržnje caruje bh. cyber-prostorom

Ljudska mržnja truje ljude i njihove međusobne odnose. Iskazivana je na različite načine, a pojavom interneta ona se u svoj svojoj negativnoj raskoši preselila u web-arene trujući i virtualni svijet te dajući jednu novu i posebno zabrinjavajuću dimenziju ovoj devijantnoj pojavi.

Internetski forumi, društvene mreže, a posebice portali, barem u Bosni i Hercegovini, danas predstavljaju pravi mali raj za sve one koji “ušuškani” u sigurnosti virtualne anonimnosti iz svojih soba i dnevnih boravaka žele širiti govor mržnje i netrpeljivosti, i to jednim klikom pred bezbrojnim auditorijem, piše Večernji list.

Prema definiciji, govor mržnje bi bio svaki oblik izražavanja koji potiče, promovira ili opravdava netoleranciju, diskriminaciju i neprijateljstvo prema pripadniku druge rase, nacionalnosti, vjeroispovijedi, spola, seksualne orijentacije, podrijetla i ostalih osobnih svojstava pojedinca ili skupine. Kao takav, on u svakom svom pojavnom obliku podliježe kaznenom zakonu. Tako je barem u skoro svim razvijenijim zemljama svijeta u manjoj ili većoj mjeri.

Govor mržnje na internetu također spada u kaznena djela za koja se u naprednim zemljama na Zapadu mogu snositi sankcije od zabrane pristupa internetu pa sve do zatvorskih kazni. U cijelom svijetu vrše se privođenja i zapljene računala svih koji na internetu na različite načine plasiraju govor mržnje. To je iznimno opasna aktivnost imajući u vidu kako govor mržnje objavljen na internetu može potaknuti na izvršenje još težih kaznenih djela.

Akcije policije na ovom području mogli smo vidjeti i u našem susjedstvu u Srbiji i Hrvatskoj. U ove dvije susjedne države su aktivirane i posebne kampanje protiv govora mržnje na internetu. Međutim, kakvo je stanje kad je riječ o govoru mržnje na internetu u BiH?

Iako iz SIPA-e i policije tvrde kako kontinuirano prate govor mržnje na bh. portalima i forumima, činjenica je da se po tom pitanju poduzima jako malo, gotovo ništa. Od registriranih slučajeva u kojima je policija reagirala u medijima je izašla vijest o dva do tri slučaja privođenja zbog objava na Facebooku i na portalima, i to u RS-u.

BiH je po govoru mržnje, ako se uzmu u obzir komentari na bh. portalima, u samom vrhu po količini, intenzitetu i brutalnosti iskazane mržnje. Skoro da i nema vijesti na vodećim portalima koja nije popraćena nacionalističkim, rasističkim i tko zna kakvim sve uvredama. Nije važna tema, ona ne mora imati nikakve veze sa stanjem u BiH, ali će nakon najviše tri ili četiri komentara prerasti u rasplamsani nacionalni sukob s takvim govorom mržnje kakav nigdje nije viđen. Kad bi policija svakodnevno iščitavala i evidentirala u nepostojećim bazama podataka komentare samo na vodećim portalima u BiH, zasigurno ne bi imala dovoljno patrolnih vozila ni kapaciteta kako bi pravodobno sankcionirala “web-mrzitelje”.

Upravo zbog toga, ali i neadekvatnog sankcioniranja, bh. internetski prostor doslovce vrvi neumjesnim komentarima, uvredama, pa čak i javnim pozivima na linč i likvidacije.

Teške nacionalističke uvrede, rasizam i antisemitizam, te svaka druga diskriminacija naša su svakodnevnica kad je riječ o komentatorima na bh. web-portalima. Određenu odgovornost, osim pravosuđa, snose i sami portali te forumi koji bi trebali sami prijaviti ovakve slučajeve i filtrirati neprimjerene sadržaje iz komentara.

Odgovornost je, dakako, i na obrazovnim i drugim institucijama koje su nadležne na ovom području, ali malo što čine po pitanju sprečavanja i borbe protiv ovakvih negativnih pojava na internetu edukacijom, kvalitetnim informiranjem, programima i radionicama kao što je to slučaj u zapadnim zemljama. Tamo je svijest o ovoj problematici na zavidnoj razini.

Također, nerijetko u svijetu, pa i u susjedstvu, policija djeluje i zbog govora mržnje na društvenim mrežama poput Facebooka, Twittera i sličnih. Kod nas je sličnu akciju provela policija RS-a kada je privela Stevana Garića, sina osumnjičenika za ratne zločine Rade Garića, koji je u više navrata vrijeđao Bošnjake na najsuroviji način.

U ovakav oblik širenja mržnje svakako bi valjalo uvrstiti komentiranje na forumima specijaliziranim baš za takve rasprave, a koji se slobodno šire i svaki dan dobivaju nove poklonike na internetu. Primjer takvog foruma je Stormfront.org forum bijelih rasista i nacionalista.

Porazno je što se i naši sugrađani pojavljuju i šire mržnju u takvim kutovima interneta, a da ne kažemo kako susjedna Srbija i Hrvatska imaju vlastite podforume na ovoj stranici. Tu su također različiti navijački i nacionalistički forumi lokalnog karaktera na kojima se nerijetko čak pišu prijetnje, razmjenjuju ideje, knjige u PDF-u, nerijetko s nacističkom tematikom do kojih je teško doći legalnim putem.

Drugim riječima, ratište se preselilo s realnog bojnog polja na ono virtualno gdje se nesmanjenom žestinom regrutira nova mlada uzavrela krv za nove sukobe za sijanje neke nove mržnje. Hoćemo li svi napokon postati svjesni problema koji nosi pojava pod zlokobnim nazivom “širenje mržnje na internetu”.


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.