Gotovo trećina građana u BiH čeka na posao deset i više godina

Dugoročna nezaposlenost u BiH je među najvećim u regiji, blizu 90 posto u posljednjem desetljeću. Čak 85 posto muškaraca i 70 posto žena je u BiH dugoročno nezaposleno. To pokazuje dijagnoza tržišta rada koju je napravio Ekonomski institut u Sarajevu. Prema analizi, najveći broj nezaposlenih traži zaposlenje između dvije i četiri godine (28,58 posto muškaraca i 22,68 posto žena), i duže od 10 godina( 26,96 posto muškaraca i 21,48 posto žena).

U pogledu metoda traženja posla, 81 posto ispitanika kontaktiralo je zavod za zapošljavanje, 19 posto je kontaktiralo privatnu agenciju za traženje posla, 68 posto je ostvarilo izravan kontakt s poslodavcem, 90 posto je tražilo posao putem osobnih kontakata s rodbinom i prijateljima, 65 posto je čitalo oglase za posao, 29 posto je objavilo vlastiti oglas. Više od polovine (56 posto) osoba traži dugoročno zaposlenje, dok je više od polovine njih spremno prihvatiti posao s nepunim radnom vremenom. Samo 1,7 posto osoba traži isključivo posao na nepuno radno vrijeme.

Također, samo 0,5 posto osoba je odbilo ponuđeni posao u posljednja četiri tjedna, što sugerira da je učestalost nuđenja posla nezaposlenom stanovništvu niska. Kada su u pitanju razlozi za odbijanje posla, najveći dio njih je odgovorio kako se radi o mjestu ponuđenog posla. U pogledu razloga za napuštanje ranijeg posla, kao glavni razlog se navodi umirovljenje (40 posto), dok su drugi važni razlozi prestanak rad tvrtke (14 posto) ili osobni razlozi (11 posto). Također, stopa nezaposlenosti je veća među mladima i ženama, te u ruralnim područjima Federacije BiH. Suprotno tomu, veća je u urbanim područjima u RS-u. Stopa nezaposlenosti je općenito veća među manje obrazovanim stanovništvom. Najviše je nezaposlenih, čak 70 posto, u skupini sa završenom srednjom školom. Prema analizi, zanimljivo je i da je stopa nezaposlenosti manja među onima sa završenom višom školom u odnosu na one sa završenim fakultetom.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • Ima nas koji čekamo i punih 27 godina i na natjecajima mi kazu pa neka bolan sta si navalio,a ti isti su mnogo mlađi od mene i rade vec dugo
    Tko god nije u stranci taj tesko moze do posla to je jasno i pticama na granama
    Neka im Bog bude sudac ja im ne sudio al jadnili su oni ako im bude po zaslugama
    Il ononi sto zamrznu invaidninu,pa Bogati gdje to se moze bit pa nebit invalid jedino u ovoj COVICEVOJ VUKOJEBINI,bitno je dati glas i lobirati za ove kriminalce kasniej se sve da namjestiti

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.