Gotovo nitko ne vidi što se zaista nalazi na ovoj fotografiji

Dobru optičku iluziju lako je prepoznati i po tome što se ljudi svađaju zbog nje. Jedna takva posljednjih dana postala je viralna na društvenim mrežama, a ekipa ne može vjerovati što je zapravo na njoj.

Na prvi pogled izgleda kao scena plaže ili obale pod mračnim nebom. No korisnik Twittera koji je objavio fotografiju kaže kako je riječ o razbijenim vratima od automobila. Što vi vidite?

Nakon što je fotografija podijeljena na Twitteru, većina korisnika rekla je kako vidi olujnu scenu na plaži. Vidite li plažu, nebo, kamenje i zvijezde umjetnik ste… No nije riječ o slici nego donjem dijelu vrata automobila koja trebaju popravak, piše uz fotografiju.

What an amazing view! from r/confusing_perspective

Mnogi su priznali kako i dalje imaju problema vidjeti vrata, a stručnjaci su objasnili zašto. Riječ je o kognitivnim predrasudama za koje neki socijalni psiholozi misle da nam pomažu obrađivati informacije na efikasniji način, no istovremeno mogu dovesti do krivih zaključaka, kao što je slučaj ovdje, piše Index.hr.

Već sa sličice izgleda kao plaža pa onda plažu i očekujete. Nakon poruke ‘ako vidite plažu tad ste umjetnik’ vaš mozak muči se vidjeti bilo što drugo osim plaže, objašnjava psiholog. Toliko brzo naši mozgovi stvaraju te veze u našim glavama.

(www.jabuka.tv) 


2 komentara

  • jako glupa vizualna zagonetka jer je gotovo sigurno fotka fotoshopirana i pomno i isplanirano izrezana i softverski editirana da će svako normalan na ovoj fotki vidjeti plažu na prvi pogled, što ne prikaže fotografiju malo izdaljeg ?? niđe veze s vezom, gluposti teške. Inače u zadnje vrijeme je nalet nekakvih ovakvih sličnih vizualnih zagonetki tipa ”otkrit ćete vlastiti karakter” – ma otkrit će te da ne kažem šta, otkrit ćete debilizam …inteligencija i karakter neke osobe SE NAJMANJE MJERI OVAKVIM STVARIMA ! to se mjeri u pravom životu koji nema ama baš nikakve veze s internetom, amen.

    12

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.