Gosti iz EU bez problema ulaze u Hrvatsku i napuštaju ju

Vlada Republike Slovenije donijela je 3. srpnja 2020. odluku o svrstavanju država u tri kategorije, slijedom kojih se primjenjuju različite razine epidemioloških mjera.

Hrvatska se nalazi na žutoj listi, što znači kako je ulaz u Sloveniju bez karantene dopušten svim državljanima Slovenije, strancima sa stalnim ili privremenim boravkom u Sloveniji i građanima država članica Europske unije ili schengenskog područja, osim Švedske i Portugala.

Za državljane trećih zemalja po ulazu u Sloveniju obavezna je 14-dnevna karantena. Gosti i turisti koji dolaze u Hrvatsku iz zemalja Unije te na povratku iz Hrvatske samo prolaze kroz Sloveniju mogu se svojim kućama vratiti bez ikakvih ograničenja, priopćila je Hrvatska udruga turizma.

“Epidemiološka slika na hrvatskoj obali i dalje je među najboljima na Mediteranu”

Epidemiološka slika na hrvatskoj obali i dalje je među najboljima na Mediteranu, a do sada od početka pandemije nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze turista koji je boravio u komercijalnim smještajnim objektima, što potvrđuje kako je zdravstveni sustav, civilna zaštita kao i razina sigurnosti u objektima turističkih kompanija na najvišoj razini. Svi gosti koji dođu Hrvatsku sigurni su i dobrodošli, kazao je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Svi građani Republike Slovenije koji odlaze u Hrvatsku mogu vratiti kući bez ikakvih problema uz dokaz boravka u Hrvatskoj, ali ne, na primjer, u Srbiji, BiH, Sjevernoj Makedoniji ili na Kosovu, tj. u državama s “crvene liste”. To mogu učiniti ako pokažu potvrdu o smještaju, dokaz o vlasništvu nekretnine ili plovila, kao i dokaz o plaćanju naknade za parkiranje. Isto tako, svi gosti iz drugih europskih država na putu kući neće imati nikakvih problema pri prolasku kroz Sloveniju, stoji u priopćenju HUT-a.

Prema podacima Hrvatske turističke zajednice, Hrvatsku je od početka godine do danas posjetilo preko 1,7 milijuna turista, koji su ostvarili preko 8,7 milijuna noćenja.

Kako bi se spriječile gužve na granici s Hrvatskom, savjetujemo svim gostima da prije polaska na put ispune formular dostupan na stranici entercroatia.mup.hr, kažu iz HUT-a.

Od jučer na cestovnim graničnim prijelazima Bregana, Macelj, Rupa i Plovanija postoje posebne vozne trake za goste koji su prije dolaska ispunili i dostavili obrazac Enter Croatia.

U Hrvatskoj je 78 tisuća gostiju iz Slovenije

Prema prvim preliminarnim podacima iz sustava eVisitor HTZ-a, trenutno je u zemlji oko 78.000 gostiju iz Slovenije, najviše u Istri, 24.000, te na Kvarneru, 22.000. Najviše je gostiju iz Slovenije trenutno u Umagu i Malom Lošinju.

Samo u lipnju zabilježeno je 207.000 dolazaka turista iz Slovenije koji su u RH ostvarili 1,1 milijun noćenja.

Nema jednodnevnih izleta na Jadran: Građani BiH u Hrvatsku mogu samo ako noće

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • Cuuuj…nemojte nas zajebavat….I kod mene moj clanovi EU zajednickog domacinstva ukycani bez problema i bez ikakve potvrde ulaze i izlaze iz EU zajednicke kuce…

  • Kako uopce mogu dovoditi najjadniju drzavu europe u kontekst sa EU?

    I ostat ce najjadnija jer su Hrvati sve dalje od onoga sto trebaju biti, a to je konstitutivan narod!

    Hvala Dragane, tebi i Adezeu.

    Vas trud se itekako primjeti, i moram napomenuti nije vam jos puno ostalo dok nas sve ne zatrate!

    Zato narode, svi na izbore sutra, i tko nije glasao za Adeze neka to ucini da im olaksamo posao!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.