Gornji Gradac – mjesto prvog učilišta u Hercegovini

Na putu iz Širokoga Brijega prema Mostaru, s lijeve strane, vodi cesta prema župi Mostarski Gradac i idiličnim pejzažima malih sela koja ju čine.

Središte je od pamtivijeka bilo u selu Gornji Gradac, smještenom podno slavnih Bila, s pogledom na Mostarsko Blato i općinu Široki Brijeg.

Na putu iz Širokoga Brijega prema Mostaru, s lijeve strane, vodi cesta prema župi Mostarski Gradac i idiličnim pejzažima malih sela koja ju čine. Središte je od pamtivijeka bio u selu Gornji Gradac, smještenom podno slavnih Bila, s pogledom na Mostarsko Blato i općinu Široki Brijeg.

Nekada jako naseljeno područje, danas dosta rijetko, možemo reći, ali ne i neživo. Stanovništvo je uglavnom preselilo u polje uz cestu.

Crkva se nalazi u samom središtu Gornjeg Graca odakle se i pruža najljepši pogled na spomenuta područja, koji posebno oduševljava u jesensko doba, kada je sva priroda obojana zlatnim do vatrenim bojama.

Crkva se tu nalazi od davne 1797.g., zapravo u početku je prvo bila drvena koliba, pa je napravljen župni stan, da bi 1892.g. fra Mate Prskalo sa fratrima i župljanima izgradio pravu crkvu koja i danas stoji.

Rekonstruirana i popravljana u više navrata prkosi zubu vremena i svih nedaća koja su se oko nje događala. Patron župe je Ime Isusovo koje se svečano slavi u siječnju.

Ono što je najzanimljivije, a sigurno jako mali broj ljudi zna za to, jeste da je ovdje bio fratarski novicijat i prvo učilište u Hercegovini davne 1844.g. , o čemu svjedoči i kamena ploča postavljena na župni stan.

Posljednjih godina područje oko crkve se najviše spominje kao mjesto pogibije fratara u Drugom svjetskom ratu.

Misa se održava svake nedjelje i tada dolazi narod, ne samo iz Graca nego i drugih mjesta. Tada Gradac posebno živne, ali i preko tjedna, u mirnom razdoblju, uvijek se pronađe pokoji zaljubljenik u prirodu koji šeće, traži plodove prirode, obilazi mještane ili samo dođe udahnuti svježeg zraka i nauživati se ljepote Gornjeg Graca.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.