Gorko-slatka susjedska priča: Buža i HNK Split na Mostarskom proljeću

U sklopu Mostarskoga proljeća 2018. – XX. dana Matice hrvatske, u ponedjeljak, 7. svibnja u 20 sati, u Hrvatskome domu Herceg Stjepan Kosača bit će odigrana predstava Živka Jeličića “Buža“, u izvedbi HNK Split.

Predstava se odvija pod pokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije i župana Blaženka Bobana, a sponzor je večeri JP Elektroprivreda HZ HB.

Ulaz je 10 KM, a ulaznice se mogu kupiti u uredu Matice hrvatske, na infopultu Mepas Malla i u “Kosači”, na dan predstave.

Redatelj predstave je Zoran Mužić, scenografiju potpisuje Dinka Jeričević, kostimografiju Sara Lovrić Caparin, a skladatelj je Mate Matišić.

U predstavi igraju Joško Ševo (Šjor Vito), Snježana Sinovčić Šiškov (Šjora Anježa), Trpimir Jurkić (Šjor Pere) i Ksenija Prohaska (Šjora Tereža).

Dva susjeda (Vito i Pere) zbog svakojakih tužbi i protutužbi, stalno se povlače po sudu. Kad mladi majstor, prilikom pokušaja postavljanja utičnice za električnu energiju, nehotice probije zid koji odjeljuje njihove spavaće sobe i napravi u njemu bužu (rupu), među susjedima počinje novi mali rat

Za Bužu kažu da je “ispovjedaonica, gorko-slatka priča o ljudskim karakterima, mediteranskom mentalitetu gdje susjed o susjedu zna više nego o samom sebi; o likovima koji se vole, mrze, podbadaju, potkupljuju, ali koji ne mogu jedni bez drugih. Oni su jači na riječima nego na djelima, pa njihove slabosti izazivaju zarazan smijeh, smijeh kojim i samima sebi želimo oprostiti slične mane…”

Živko Jeličić, iznimno značajan splitski i hrvatski književnik druge polovice 20. stoljeća, Bužu je napisao prvo kao farsu, a potom i kao scenarij za TV film (1988.) u maestralnoj režiji Vanče Kljakovića te vrhunskim glumačkim izvedbama Ivice Vidovića i Špira Guberine.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.