Gorivo u okruženju najjeftinije u Makedoniji i BiH, a najskuplje u Albaniji i Hrvatskoj – Jabuka.tv

Gorivo u okruženju najjeftinije u Makedoniji i BiH, a najskuplje u Albaniji i Hrvatskoj

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 45 dolara, potaknute najavom učinkovitog cjepiva protiv COVID-19 i neočekivano velikim padom zaliha u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,02 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 44,63 dolara. U utorak je zaključila trgovinu u plusu 1,21 dolar, piše Indikator.ba.

Na američkom se tržištu barelom u srijedu trgovalo po 96 centi višoj cijeni, od 42,32 dolara. U utorak je u vrijeme zatvaranja tržišta bio u plusu 1,07 dolara. Trgovce je ponijela nada da bi svijet uskoro mogao dobiti cjepivo protiv COVID-19, koja je potisnula u drugi plan zabrinutost zbog pada potražnje pod utjecajem protupandemijskih mjera.

Cjepivo podiže cijene

Tržišta je potresla objava američke farmaceutske tvrtke Pfizer i njemačke biotehnološke tvrtke BioNTech da je njihovo eksperimentalno cjepivo za COVID-19 učinkovito više od 90 posto, prema prvim rezultatima treće faze kliničkog ispitivanja. Objava je pokrenula val optimizma na tržištima.

Cijene imovine reagiraju brže od realnog gospodarstva, a nafta i ostala rizična imovina danas reagiraju pozitivno na vijest o Pfizerovu cjepivu, objašnjava analitičar francuske banke BNP Paribas Harry Tchilinguirian. S obzirom na to da BiH nema zaliha, cijene na svjetskom tržištu vrlo brzo se odražavaju na cijene na domaćim benzinskim crpkama. Nije baš da se u ovo vrijeme pandemije vozimo uokolo, čak ni po BiH, a kamoli izvan granica, ipak, dobro je znati kako stojimo po pitanju cijena goriva u odnosu na ostale zemlje u našem najbližem okruženju ili na zemlje EU-a.

Regija i Europska unija

BiH, zajedno sa Sjevernom Makedonijom, ima najniže cijene goriva u regiji, pokazuje informacija Federalnog ministarstva trgovine o kretanju cijena naftnih prerađevina.

Litra goriva BMB 95 u Federaciji BiH stoji 1,86 KM i za 13,89 posto je jeftinija od prosječne cijene u regiji koja iznosi 2,16 KM. Najskuplje gorivo je u Albaniji – 2,67 KM po litri, a potom slijede Hrvatska, gdje je cijena 2,28 KM, Srbija 2,25 KM i Crna Gora 2,23 KM.

Nešto jeftinije BMB 95 gorivo od njih ima Slovenija 1,96 KM, dok je po prosječnoj cijeni BiH najbliža Makedoniji s litrom koja košta 1,87 KM, fening skuplje nego u FBiH. U slučaju dizela, Makedonija je uvjerljivo najjeftnija s cijenom po litri od 1,60 KM, a skuplja je FBiH gdje je cijena 1,83 KM. U Crnoj Gori cijena je 1,90 KM, u Sloveniji 1,96 KM, a litra dizela je iznad dvije KM, u Hrvatskoj 2,17 KM, Srbiji 2,35 KM i Albaniji 2,67 KM.

U FBiH je slobodno formiranje cijena, s tim da se neizravni porezi, trošarina na naftne prerađevine, naknada za ceste (cestarina) i porez na dodanu vrijednost (17%) obračunavaju u skladu s odgovarajućim propisima koji reguliraju njihovu visinu i način obračuna. Od zemalja EU-a, benzin 95 trenutačno je najskuplji u Nizozemskoj – 1,62 eura po litri ili 3,17 KM, a dizel u Švedskoj 1,34 eura po litri ili 2,61 KM. S druge strane, najjeftinije gorivo u EU je u Rumunjskoj, i to benzin 95, kao i dizel, su 0,89 eura po litri, odnosno 1,74 KM. Gledajući odnos plaća i cijena, iako BiH ima jedne od najnižih cijena goriva u odnosu na bogatije zemlje, zbog višestruko nižih plaća, mjesečni troškovi goriva su vrlo visoki.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.