Gorivo će biti skuplje za najmanje 25 feninga po litri – Jabuka.tv

Gorivo će biti skuplje za najmanje 25 feninga po litri

Poskupljenje goriva od najmanje 25 feninga po litri epilog je dogovora entitetskih premijera o sprovođenju reformske agende. U usuglašenom prijedlogu koji su premijeri uputili Upravnom odboru Uprave za neizravno oporezivanje traži se povećanje akcize za 15 feninga i cestarine za još 10 feninga po litri.

Dok će novac od cestarina završiti u blagajni javnih poduzeća “Putevi” i “Autoputevi RS”, novac od akciza do sada je išao u proračunsku potrošnju. Zato opozicija tvrdi da Vlada samo krpi proračunske rupe iz narodnog džepa. U SNSD-u uvjeravaju da će svaki fening od akciza za gorivo otići na izgradnju puteva i autocesta.

“Ne povećava se akciza za proračun, to nije za proračun, to je akciza koja ima namjensku svrhu i ponavljam to je obaveza iz reformske agende. Dakle to nisu sredstva koja mogu ići za sanaciju proračuna”, rekao je Radovan Višković, potpredsjednik SNSD-a, izvještava ATV. S njim se ne slaže i Vukota Govedarica, član Glavnog odbora SDS-a.

“Agenda je dostupna javnosti i ako gospodin Višković pogleda agendu onda će vidjeti da u agendi ni jednim slovom ne piše povećanje akciza kada je u pitanju gorivo. Isključivo je definirano na cigarete i alkoholna pića”, izjavio je Govedarica.

A za sanaciju polupraznih entitetskih fondova zdravstvenog osiguranja Cvijanović i Novalić su dogovorili uvođenje posebnih akciza na pivo od 15 feninga po litri i 15 feniga po kutiji cigareta. Ipak, najviše prašine podići će neočekivano visoke akcize na gorivo čije povećanje bi se ekspresno moglo odraziti i na poskupljenje osnovnih živnotnih namirnica, tvrde u pokretu potrošača.

“Prvo će imati utjecaj na pad kupovne moći potrošača jel gorivo sudjeluje u svim djelovima transporta dobara”, smatra Dragovan Petrović iz Pokreta potrošača Banja Luka.

Dvadeset pet feninga neće biti konačno poskupljenje. Posebna akciza i cestarina ulaze u osnovicu za obračun PDV-a, tako da bi litra goriva mogla poskupiti najmanje 30 feninga po litru.

Konačnu odluku o izmjenama zakona o akcizama trebali bi dati zastupnici Parlamentarne skupštine BiH. Prije njih inicijativa mora dobiti suglasnost i članova Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje.

(www.jabuka.tv)


9 komentara

  • Dije sad sipa naprcim se matere ovo je tekska pljacka umjesto da snize cjene lipovo povecavaju dabogda vam za lika trebali govna sarajevska

  • Ovo nema smisla ljudi, strasan dogovor ste postigli na toj sjednici, retarderosi lopovski, ljudi svaki dan zive gore i gore a vi grabite vise i vise! Puuu

  • Naši su toliki idioti jer u hercegovini cijene skuplje nego u bosni, što znači da mi još više dajemo sarajevu nego onaj u zenici.
    Cestarine, trošarine pm, kako više narod šuti.

  • Do kada BANDO LOPOVSKA. Ima li ikakve jebene opozicije u ovoj zemlji da povedu prosvjede. Ovo više ne vodi nikamo! Ili ćemo sad kad naiđu Sirijci zajedno snjima jer oni očigledno znaju put.

  • a kod nas je sve najskuplje, puno tržnih centara i imaju jedne cijene ovdje a druge u Bosni, dogovore se i sisaju narod.
    Taman mislio kupiti neku benzinaču a sad ništa od toga. Još i kad plin poskupe.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.