Google uskoro kreće s brisanjem milijuna neaktivnih računa

Google je ranije ove godine uveo nova pravila za “neaktivne” račune: kako bi poboljšao sigurnost, neiskorišteni računi koji se ne koriste predviđeni su za brisanje. Pretraživački div počet će s provedbom ove politike 1. prosinca 2023.

Google je izdao prva upozorenja u vezi s neaktivnim računima, onima koji nisu dirani najmanje dvije godine. Za tri tjedna ažurirana Pravila o neaktivnim Google računima stupit će na snagu, što će rezultirati brisanjem milijuna Google računa. Navodno će svi podaci unutar tih računa biti trajno uklonjeni.

Prema revidiranoj politici, neaktivan Google račun definira se kao onaj koji nije korišten u razdoblju od dvije godine. Google specificira “aktivnost” kao radnje kao što su prijava tijekom čitanja ili slanja e-pošte, korištenje Google diska, gledanje YouTube videa, dijeljenje fotografija ili preuzimanje aplikacija.

Google naglašava da je aktivnost računa povezana sa samim računom, a ne s uređajem. To podrazumijeva da korisnici moraju izvršavati radnje na bilo kojoj platformi na kojoj su prijavljeni kako bi pokazali aktivnost. Osim toga, više Google računa mora pojedinačno pokazivati ​​aktivnost unutar vremenskog okvira od 2 godine kako bi se izbjeglo brisanje.

Googleova pravila primjenjiva su samo na osobne račune, a ne one povezane s poslom, školom ili drugim organizacijama. Google navodi da sadržaj i podaci neaktivnog računa “mogu biti izbrisani”, ali tvrtka osigurava da će višestruke obavijesti biti poslane na račun i sve povezane adrese e-pošte za oporavak.

Uklanjanje neaktivnih računa motivirano je vjerojatnošću da su napušteni, zaboravljeni ili bez nadzora, što ih čini ranjivima na kompromitaciju. Prema Ruth Kricheli, Googleovoj potpredsjednici, kompromitirani račun može se iskoristiti za zlonamjerne aktivnosti, uključujući krađu identiteta i spam.

Googleove obavijesti potiču korisnike s neaktivnim računima da zaštite svoje privatne podatke i spriječe neovlašteni pristup, čak i ako više ne koriste Googleove usluge. Google računi obično se koriste za objedinjeni pristup na web-lokacijama trećih strana, što znači da bi gubitak pristupa Google računu na kraju spriječio korisnike u pristupu tim vanjskim web-mjestima.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.