Google priznao Palestinu

Internetski pretraživač Google na naslovnici je svog palestinskog izdanja oznaku ‘palestinska područja’ zamijenio ‘Palestinom’, a Izrael je zbog takve odluke izrazio žaljenje.

Odluka je politički prijeporna jer konačan status Zapadne obale, Gaze i Istočnog Jeruzalema otvoreno je pitanje u Ujedinjenim narodima, prenosi Hina navode BBC-a.

Google je ”priznao” Palestinu pošto je 29. studenoga 2012., Opća skupština UN-a priznala Palestini ”promatrački status države nečlanice Ujedinjenih naroda” čemu su se oštro usprotivili Izrael i Sjedinjene Države.

Opća skupštine izglasala je takvu odluku nakon pokušaja palestinske vlasti 2011. da dobije status punopravne članice svjetske organizacije u čemu nije uspjela zbog nejedinstva Vijeća sigurnosti UN-a.

Palestinska vlast u diplomatskoj se prepisci od kraja 2012. potpisuje kao ”država Palestina”.

Glasnogovornik Googlea Nathan Tyler priopćenjem je branio odluku tvrtke i rekao da će oznaka ”palestinska područja” biti zamijenjena ”Palestinom” u svim Googleovim proizvodima i da pretraživač slijedi politiku UN-a.

Glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Yigal Palmor izrazio je žaljenje što se ”privatno internetsko poduzeće na kontroverzan način upleće u međunarodnu politiku”. (bitno.ba)

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.