Google predstavio alat baziran na AI koji će pomoći u borbi protiv klimatskih promjena

Koliko se u posljednje vrijeme priča o umjetnoj inteligenciji, stječe se dojam da AI već sada može riješiti naše brojne svakodnevne probleme, a s njenim daljnjim napretkom i razvojem mogla bi nam pomoći i u borbi s nekim od najvećih izazova današnjice.

Jedan od takvih izazova su i klimatske promjene te već godinama slušamo o negativnim posljedicama zagrijavanja našeg planeta i što sve trebamo napraviti kako bi obuzdali to zagrijavanje, prenosi Zimo.hr.

Odgovor na to pitanje što bi trebali napraviti možda bi nam mogla dati upravo – umjetna inteligencija.

Tako barem smatra predsjednik regije EMEA u Googleu Matt Brittin. Tijekom keynote govora o održivosti na konferenciji koja je u srijedu održana u Londonu, rekao je kako bi AI mogla biti katalizator borbe protiv klimatskih promjena. Ta bi se tehnologija, odnosno alati bazirani na AI mogli iskoristiti kao pomoć kompanijama, vladama i svim ljudima u borbi protiv klimatskih promjena.

Kakve su mogućnosti umjetne inteligencije u borbi protiv zagrijavanja Zemlje objasnio je na primjeru vlastite kompanije.

Umjetna inteligencija tako je Googleu omogućila poboljšanje njihovih operacija, koje uključuju i modele za energetsku učinkovitost u podatkovnim centrima, kao i, kako je to nazvao, “ugljično inteligentnih” platformi za obavljanje računalnih zadataka.

Brittin je događaj iskoristio i za predstavljanje novog Googleova AI alata i sustava obavijesti koji su razvili u suradnji s NGO Global Heat Health Information Networkom, a koji će ljudima, ali i vlastima i odgovornim tijelima omogućiti bolju pripremu za borbu s toplinskim valovima. Tako će, prilikom pretraživanja informacija o toplotnim udarima i zagrijavanju, prikazivati detaljne informacije, prognoze, kao i zdravstvene savjete.

Također, najavio je kako će Googleov alat za praćenje kvalitete zraka Tree Canopy sada proširiti na 250 gradova diljem svijeta.

Ovo su samo neki primjeri kako se AI može pozitivno iskoristiti u borbi protiv klimatskih promjena, a nema sumnje kako ćemo s daljnjim napretkom i razvojem umjetne inteligencije vidjeti nove i još naprednije alate koji će pomoći u borbi ne samo s promjenom klime, već i drugim važnim stvarima za čovječanstvo.

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.