Google i Facebook trebaju pojačati borbu protiv širenja lažnih vijesti – Jabuka.tv

Google i Facebook trebaju pojačati borbu protiv širenja lažnih vijesti

U studiji koju je provela Fondacija Gallup and Knight navodi se kako čak 85 % Amerikanaca smatra kako Facebook i Google ne čine dovoljno da spriječe širenje lažnih vijesti.

Od ispitanika njih 88 % želi da tehnološke tvrtke proces objavljivanja vijesti učine transparentnim, dok 79 % smatra kako bi tehnološke tvrtke trebale biti regulirane baš kao i druge medijske organizacije.

54 % ispitanika je reklo kako im društvene mreže pomažu da budu informirani o događanjima u okolini i svijetu, ali i da su zabrinuti kad su u pitanju uredničke politike internetskih tvrtki.

Amerikanci općenito nisu zadovoljni tvrtkama koje se bave uređivanjem i organiziranjem vijesti, pogotovo kad taj posao preuzmu tehnološke tvrtke.

Većina ispitanika se protivi tome da internetske tvrtke uklanjaju uvredljive sadržaje sa njihovih web stranica i aplikacija te sadržaje za koje smatraju da su pristrani prema jednoj grupi ili drugoj, kao i one gdje se korisnici žale ili izražavaju zabrinutost, navodi se u izvještaju.

Međutim 80% odraslih osoba u Sjedinjenim Državama preferiraju tvrtke koje uklanjaju sadržaje za koje postoji sumnja da su lažna vijest, odnosno dezinformacija, s njihovih web platformi.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.