Google Earth otkrio golemu rupu koja može usisati helikoptere – Jabuka.tv

Google Earth otkrio golemu rupu koja može usisati helikoptere

Google Earth otkrio je neke od najljepših destinacija širom svijeta. Iako teoretičari zavjere i obožavatelji izvanzemaljaca uoče i mnogo potvrda za svoje ideje, često postoje i znanstvena objašnjenja. Velika rupa, koja vodi duboko u zemlju, uočena je kod grada Mirnjija u ruskoj sibirskoj regiji Jakutiji. Priča se da je rupa tako duboka da može usisati helikoptere zbog snažnog zračnog vrtloga.

Sve je krenulo od otkrića ogromnog dijamanta

Otvorena jama rudnika Svijet u eksploataciji je od 1957. godine, otkako su sovjetski znanstvenici pronašli ogroman dijamant u zemlji. Međutim, zbog ekstremnih klimatskih uvjeta, što znači da je zemlja smrznuta tijekom više od pola godina, rudarenje je otežano i oprema se smrzava. Zimi se temperatura spušta i do -50 stupnjeva Celzijevih. Najbliži veći grad udaljen je 250 kilometara.

Unatoč tome, 60-ih godina rudnik je davao 10 milijuna karata dijamanata godišnje. Prema BBC-ju, rudnik Svijet do danas je proizveo dijamanata u vrijednosti od 10 milijardi funti. Rudnik je dubok 525 metara, što ga čini četvrtim najdubljim na svijetu, a otvor na površini promjena je 1200 metara.

Incident s helikopterima

Navodno je zračni prostor iznad rudnika zatvoren za letove. Web stranica Atlas Obscura tvrdi da je razlog tome “nekoliko incidenata pri kojima su letjelice usisane zračnom strujom”. Iako nije bilo izvještaja o nesrećama, objašnjenje o zračnom vrtlogu ima smisla, zato što topao zrak koji se diže iz jame nailazi na hladan zrak.

To može onemogućiti helikoptere da prelete rudnike, odnosno prouzročiti gubitak visine iznad same rupe, prenosi Index.

Rudnik je zatvoren 2004. godine, a proizvodnja je prestala tri godine ranije. Nakon sloma Sovjetskog Saveza početkom 90-ih godina, Svijet je bio u vlasništvu privatne kompanije. Iako je otvoreni kop prestao s radom, eksploatacija i dalje traje u podzemlju.

Prošle godine, u rudnik je prodrla voda i onemogućila izlaz 100 rudara. Unatoč spasilačkoj misiji, četvorica rudara zbog poplave nisu mogla biti pronađena. Zbog nesreće bi mogla patiti i proizvodnja na godišnjoj razini.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.