Golf više nije najprodavaniji, novi europski kralj stiže iz Francuske – Jabuka.tv

Golf više nije najprodavaniji, novi europski kralj stiže iz Francuske

Europsko tržište novih automobila u veljači je doživjelo novi pad.

Prema podacima Jato Dynamicsa, prošloga je mjeseca registrirano 1.063.264 novih automobila što je sedam posto manje u odnosu na isti mjesec lani.

Uz siječanjski pad od 7,4 posto i najgoru veljaču još od 2015., Europa bilježi najlošiji start godine nakon 2013. Proizvođači već sada vidaju rane i zbrajaju minuse, no prava šteta uzrokovana korona virusom tek slijedi.

Iz koje god perspektive promatramo, pozitivnu stranu u 2020. teško je pronaći.

Pet najvećih tržišta je u crvenom (Velika Britanija -6%, Italija, Francuska i Španjolska -7%, Njemačka -9% ), a slično je među najprodavanijim markama (VW -8%, Peugeot -4%, Renault -6%, Mercedes -3%, Ford -20%). Među živima su Toyota s plusom od 11 posto, Kia s devet, BMW četiri te Seat s osam posto.

Evo kako očistiti automobil radi zaštite od koronavirusa

Gledano po modelima, značajna promjena dogodila se na vrhu. Najprodavaniji automobil u Europi sada je Renault Clio (24.914 registracija) koji je u fotofinišu svrgnuo dosadašnjeg kralja VW Golf (24.735).

Rezultat je doduše očekivan iz jednostavnog razloga: u Volkswagenovim pogonima nastala je svojevrsna rupa budući da se proizvodnja prilagođavala osmoj generaciji dok je nova generacija Clija u prodajnim salonima već pola godine.

Među deset najprodavanijih u Europi još su Peugeot 208, Opel Corsa, Fiat Panda, Ford Focus, Citroen C3, VW Polo, Škoda Octavia i Toyota Yaris. Zanimljivo, u Top 10 više nema niti jednog SUV modela.

Povratak legendarnog kombija u električnom izdanju

(Autoklub.hr)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.