Goldstein: Priča o ustašama i partizanima je priča i o Hrvatskoj 2018.

Povjesničar Ivo Goldstein u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva” na samom početku čestitao je hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji na pobjedi protiv Nigerije, a govorio je i o francuskoj multikulturalnosti i koncentracijskom logoru u Jasenovcu.

No ne treba biti euforičan. To je tek prva utakmica, rekao je Goldstein te je komentirao igru nogometaša i kazao – držimo fige i nadajmo se najboljem.

Na pitanje urednika i novinara Aleksandra Stankovića da kaže nešto o svojoj nogometnoj karijeri, Goldstein je rekao da se bavio nogometom, ali nikada nije bio neka kvaliteta koja je mogla imati budućnost u jačem klubu. Pokušavao sam u Dinamu. Kao svaki klinac sanjao sam o nogometaškoj karijeri, ali to su bila neka druga vremena, rekao je.

Tražeći da odgovori na pitanje koje se često čuje u hrvatskoj javnosti “do kada će se u RH stalno pričati o ustašama i partizanima?”, Goldstein je kazao da priča o ustašama i partizanima nije samo priča o onome što se događalo prije 70 i više godina. To je i priča o Hrvatskoj 2018. godine, odnosno o Hrvatskoj danas, kazao je.

Čitava priča o ustašizaciji, blajburgologiji, povijesnom revizionizmu koji cvjeta oko nas, nametnuta je tema Hrvatskoj i hrvatskom društvu da bi se njome bavilo, a da bi se negdje “iza ugla” promovirala nazadna, zatvorena, konzervativna, antiimigrantska ideologija i njezina provedbena politika, rekao je Goldstein.

To je sukob dvije Hrvatske – jedna je otvorena, a druga je zatvorena, jedna je ona koja mrzi, druga je ona koja želi komunikaciju, dodao je i istaknuo: javnost je bombardirana nizom laži.

Oko 2012. ili 2013. je krenula konzervativna revolucija. Ona nužno mora imati povijesni kontekst, povijesnu utemeljenost. Povijesni revizionizam u nekim drugim državama ima neke druge manifestacije, a u Hrvatskoj je to ustašizacija, kazao je.

Na pitanje zašto se opet bavi istraživanjima o Jasenovcu, a o tome će mu izaći u rujnu ili listopadu i knjiga koju je napisao, Goldstein je odgovorio: kada sam 2015. godine s ocem završio i objavio knjigu Tito, onda sam se upitao što dalje. Budući da smo i jedan i drugi o Jasenovcu objavljivali radove, vidio sam da imam jedan dosta velik broj podataka, da imam kronološki i problematski niz onoga što bih trebao i što ću obraditi.

Rekao je i da nije došao do nekih dramatičnih ili revolucionarno novih saznanja u vezi s temom Jasenovca.

To je bio logor smrti i radni logor istovremeno. Zatim je objasnio da je radni logor napravljen po obrascu nacističkih logora. Luburić i njegova ekipa su u proljeće 1941. godine išli u Njemačku, 40 km sjeverno od Berlina, u jedan logor naučiti kako napraviti logor, koji je istodobno bio i logor smrti. Postojao je jedan koncept koji su izmislili Nijemci u 2. svjetskom ratu, a provodili ustaše. Taj koncept je ubijanje nedovoljnom prehranom – ljudima dajete 600-700 kalorija dnevno. A kako su radili teške fizičke poslove, trebali su između 2000-3000 kalorija dnevno da bi preživjeli. Vremenske prilike u jesen te godine bile su vrlo loše, a zima 1942. je bila oštra. Ako su po takvim uvjetima radili 10 dana na nasipu, ubrzo bi umrli, kazao je Goldstein.

U svojoj knjizi htio sam pokazati da Jasenovac nije bio samo logor smrti ili velika tvornica smrti ili mjesto gdje je jako puno ustaša i zatočenika. Htio sam pokazati da su tamo deseci tisuća malih pojedinačnih sudbina, kako zatočenika ili pak onih koji u logor nisu niti ušli, već su odmah prebacivani na desnu obalu Save, gdje su ubijeni, rekao je. Ovi koji su ostajali u logoru, pa i sami ustaše – to je bio skup pojedinačnih sudbina, izjavio je i naveo nekoliko primjera.

(www.jabuka.tv)


25 komentara

 • Evo mi prilike da :: U STO PIZDA MATERINI POSALJEM TEBE STANKO I TEBE GOLDSTAJN!! Nedavno si bio u Emisiji OTVORENO!! Cak si ” pritio ” Smrtici, da cete napustit studio ako nako nastave diskusiju! Ti si jedno obicno ble- balbetalo, koje nezna pametno pitanje postavit niti odgovorit ko gospidin priko puta, crkveni zastupnik. Ako iko uvodi mrznju u ovoj zemlji onda si to ti! Ajde, iskopajte zrtve iz jasenovca?? Dati na DNK analizu, dokazite da su doli pobijeni toliki! Skinicu kapu!! Vi ste se izricito protivili, da se dira spomenik!! Bez dokaza nema istine!! Zanima me , zasto niste napustili studio?? Zasto ste ostali?? I onako nepristojno pricali o zrtvama Blajburga??? Juce nisam gledala, ne zanima me, vjerovatno ista prica ustase itd! Zar vi nebi tribali otic doktoru?? Mozda je neki sindrom!

  12
  5
 • Hrvatskoj nisu problem ustaše,jer ih nema.Da ih ima vas dvojica bi bili u mišjim rupama.Aca Četnik doveo mrzitelja države da čestita na pobjedi a čitavu emisiju koncipirali na stvaranju podjela u toj jadnoj državi .Prozirno.Nije ničija do zore pa neće ni vaša

  13
  4
 • Dobro si rekao jedni su otvoreni a drugi zatvoreni.
  Oni otvoreni i oni koje vole svoju domovinu Hrvatsku su oni koji su 45 godina živjeli u ropstvu komunističke Jugoslavije i njezinih tamnica smrti diljem naše domovine Hrvatske u kojoj su robijali najbolji hrvatski sinovi i kćeri!
  Zašto i zbog čega su robijali u svojoj zemlji?
  Zato što su ju željeli vidjeti slobodnu i neovisnu,kao zemlju u kojoj mogu slobodno izražavati svoja ljudska i etnička prava a da zbog toga ne moraju od nekih dotepenaca strahovati.
  Od onih koji njihovu zemlju nikada nisu doživljavali svojom nego su je uvijek gledali kao plijen kojeg će guliti i držati pod upravom.
  Od onih prekodrinskih velikosrpskih ,četničkih predatora koji su uvijek posezali za tuđim.Za onim što njihovo nikada nije bilo jer su u povijesti imali svoju siromašnu ,malu i beznačajnu zemlju.
  Spletom povijesnih okolnosti i želja nekih kolonijalnih sila pobjednica u prvom i drugom sv.ratu, oni( VELIKOSRBI) DOŠLI U PRILIKU SILOM ZATAMNIČITI I SVOJE OPAKE OKOVE nametnuti hrvatskom narodu držeći ga silom prilika u nametnutoj Jugoslaviji.
  Oni koji su otvoreni i oni koji vole pokazali su početkom devedesetih tko su.
  Oni su kao hrvatski branitelji i kao golema većina hrvatskog naroda krvavo se izborili za svoju zemlju Hrvatsku.
  Oni drugi, potomci komunista i boljševika, oni čiji su ideološki i biološki pretci desetljećima prije, silom i snagom vojne i policijske strahovlade vladali okrutno Hrvatskom ,i dana javno govore kako ne mogu smisliti slobodnu Hrvatsku.
  Oni to ne kriju i oni i danas žale za vremenima sile, straha i utamničenja kojima su hrvatski narod držali u okovima jednopartijskog ateističkog bezumlja.
  Oni su danas prošlost ma koliko to ne shvaćali.
  Njihovo vrieme je zauvijek prošlo i nikada se više ne može vratiti ma koliko to ti totalitaristi i nedemokrati žarko željeli.
  Oni su završili na povijesnoj vjetrometini smetlišta povijesti kamo uvijek odlaze svi tirani i zločinci.
  što prije to shvate manje će ih izjedati mržnja prema svemu hrvatskom i prema svemu onome što je potpuno suprotno njihovoj srdžbi.
  S jedne strane su oni koji vole svoje a s druge strane su oni koji ne vole ni svoje ni tuđe.
  Takvi ne vole ni sebe, niti ijedan slobodan narod koji sam odlučuje u slobodnoj zemlji o svojoj današnjici i sutrašnjici.
  Oni su relikt ropske i nedemokratske, totalitarne prošlosti koja je izumrla i zauvijek nestala poput dinosaura koji se nisu mogli ili nisu znali prilagoditi vremenu koje dolazi.
  To bi i ovaj kvazi povijesničari intelektualac morao znati ali čini mi se , kako je njegov problem zarobljenost u skučenom umu i skučenom shvaćanju moderne demokracije koja je u nespojivoj i nemogućoj vezi s jednim slobodarskim narodom i njegovim slobodnim nesputanim duhom pozitivizma usmjerenog i upućenog ka boljoj i svjetlijoj budućnosti njegove djece i unuka.

  5
  6
 • Isti ku#rac su četnici i ustaše ! Svak pametan zna da su to zlotvori krvopije idioti koji su kopirali faši nacističke krvopije ubojice ! Usput izigravajući vjernike ! To zlo kukastog križa i njegove lizoguze treba zgaziti kao krpelja ..

  11
  8
  • Nije sve crnobijelo pa ni to.
   Ne pravi se budala. Crvena.
   Trpati sve u isti koš, pa to imamo i danas.
   Još reci da je “udruženi zločinački poduhvat’ produženo ustaštvo i sve nam je jasno.

   7
   2
   • A u koji bi ti kos svrstao dva totalitarna rezima? Sto netko mora biti ”crven” da jasno i glasno kaze da se stidi sto ga je jedan izdajnik poput Pavelica i Hitlerovo pseto zavelo da sudjeluje u zlu jednog od najgnjusnijih rezima u povijesti svijeta? Zasto je to problem reci, sto si automatski ovdje nepozeljan faktor i zove te se partizanom, crvenim, i sta vec? Ne mozes jednako mrziti i jedno i drugo, iako je i jedno i drugo donijelo vecinom samo zlo narodu ovdje?

 • Ovaj Goldstein je pokvaren kao riba kad se usmrdi. I tata mu je takav bio. A ovaj smrad je još i nepismen. Drži Titinu sliku na zidu, a priča o nečijim zločinima. Nema većega zločinca od Tite. Jasenovac je gnusna komunistička lažu, koju su svojim neprijateljskim djelovanjem udeseterostručili Golsteini, Ivini, Klasić, Štrpci, Jakovine i slični smradovi…A šute o Nediću i o tome kako je pobio sve Židove 1941 – 42. Šute smnradovi i o zločinima u Palestini.

  7
  5
 • Zločini u Palestini? Jeste licemjeri do srži. Ove ovdje muslimane ne možete smisliti a one branite. Što se faši nacista tiče prvi su počeli činiti zločine. Ovdje žalite za ustašama i četnicima a oni su prvi iz čista mira ubijali izraelce, rome itd. I tada kada su to radili vama su to heroji junačine. Pucat u leđa Radi Končaru vezanome za stup. To je obični kukavičkuk talijana. A ustaše su ga zarobile i predale fašistima. Dok su Stjepana Filipovića zarobili četnici i predali ga nacistima da ga objese. I takve zlotvore kada su tamanili drugovi Partizani vama su faši nacisti i njihove sluge tada žrtve. A što su oni radili prije i prvi nema veze jeli licemjeri. Izraelca i Roma itd nije majka rodila i nije zaplakala za nevinom djecom po vašim bolesnim idejama. Kako vas nije sram ući u crkvu ???? Pa bar budite koliko toliko fer, pa ne spominjite vjeru crkvu itd kada već volite kukaste križeve i te bolesno kretenske nasilne koljačke zlotvorske ideje ..

  8
  3
 • Nisu oni laž o Jasenovcu udesetostručili!Ne,nisu!Oni su je odoka ustostručili.Ustostručili!
  Pomnožili su broj žrtava u Jasenovcu sa sto i došli su do broja od najmanje sedam stotina tisuća.
  Malo Hrvata , zna za velikosrbina M.Bulajića koji je sedamdesetih i osamdesetih godina zajedno sa nekim svojim “suradnicima”iz Vojno armijskIh Instituta federativne republike Jugoslavije a kasnije socijalističke R.Jugoslavije objavio podatke o miljun i sto trideset tisuća ubijenih u Jasenovcu.
  Vjerovali ili ne bilo je i onih gorih koji su namjerno lagali i tvrdili da je ubijeno čak dva milijuna ljudi u Jasenovcu .
  Takvi su uglavnom bili oni koji nikad nisu ni primirisali Jasenovcu,,,, i što se onda događa*!?
  Početkom šezdesetih i sve do kraja tih istih šezdesetih g.prošlog stoljeća komunistička Jugoslavija traži reparacije, to jest plaćanje ratne odštete od države Njemačke koja se već krajem šezdesetih g.prošlog stolječa oporavila od rata i postala jedna od najjačih gospodarskih sila Europe.
  Srbi navode cifre od miljun i više ubijenih u Jasenovcu a njemački pažljivi povjesničari i još oprezniji političari uzvračaju im brojkama o stradalima ,ubijenima i umrlima od raznih uzročnika tijekom dr.sv.rata na području bivše Juge.
  Po njima na cijelom području bivše Jugoslavije ,po njihovim vrlo preciznim podatcima koje su njihove vojne i obavještajne službe prilično precizno znale ,stradalo je nešto više od 900.000.ljudi na cijelom području od Makedonije pa sve do austrijske Koruške!
  Srbi su kao naivni prevaranti tvrdili da je samo u Jasenovcu stradalo više Srba nego što je uopće u cjeloj bivšoj Kraljevini SHS STRADALO I i vojnika i civila.

  Njemci su jednostavno vlastima SRJ,pokazali “zabranjeni “popis stanovništva iz famozne 1948 godine ,koji je kad su podatci bjelodano obznanjeni -priko noći zabranjen!
  Naime, podatci iz tog popisa stanovništva iz godine 1948 su pokazali da su se Srbi kao narod u odnosu na zadnji popis stanovništva iz godine 1940.(kojeg su provele vlasti Kraljevine Jugoslavije) povećali kao narod za 3,5% u odnosu na -1940 godinu.Podatci za Hrvate su bili prilično porazni:
  Hrvati su se kao narod u popisu stanovništva iz 1948 godine u odnosu na onaj popis Kraljevine SHS -iz 1940 smanjili za nevjerojatnih 8,2%.!!!!
  Tako su pedantni Njemci čistim i jasnim činjenicama demaskirali laži o Jasenovcu koje su širile komunističke a napose srpske institucije i pojedinci.
  Jasenovac je mit koji je preuveličan mnogo puta.
  Nikako ne treba smetnuti s uma da su sve one žrtve koje zaista jesu stradale i umrle u Jasenovcu bile iz svih naroda i narodnosti bivše Juge a nikako sami Srbi kako oni to uporno lažu.
  Broj ubijenih među stradalim i umorenim u Jasenovcu a koji su pripadali hrvatskom komunističkom pokretu je bio vrlo visok.
  Sam LJ.Miloš je više puta javno kazao da će svi Hrvati koji imaju veze s komunizmom biti nemilosrdno ubijeni. Rekao je doslovce ovako,postoje pisani dokumenti iz tog vremena-Romi ovde dolaze zato jer su Romi.
  Židovi ovde dolaze zato jer su Židovi i jer su u cjeloj Europi u nemilosti.
  Srbi ovde dolaze jer su neprijatelji naše države i ruše je od prvog dana svim sredstvima i na sve načine je pokušavaju uništiti i zatrti.
  Kao neprijatelje hrvatske države koji se bore protiv nas oružjem mi ih ovamo dovodimo .
  Samo Hrvati ovde dolaze kao neprijatelji svoje države koju ruše u dosluhu s našim vjekovnim neprijateljima. Dok za Srbe, Rome ili Židove može biti milosti ,za Hrvate komuniste i boljševike ovde neće biti milosti jer ruše svoju zemlju i ubijaju svoju braću služeći tuđinskim boljševčkim ciljevima.
  Malo je Hrvata preživjelo Jasenovac ,puno manje nego Srba ili Židova.
  Međutim stvaran broj žrtava Jasenovca je daleko manji od službene brojke komunističke Jugoslavije.
  Zbog toga oni ustaju na zadnhje noge i svim silama se trude da se nikada ne otpočne sa stvarnim iskopavanjima i sondiranjima tzv,masovnih grobnica na prostoru Jaseniovca, S.Gradiške i Jadovna.
  Jednostavno, istraživanja koja su provedena krajem šezdeswtih i do sredine sedamdesetih god.prošlog stoljeća su pokazala da se u navedenim grobnicama nalazi otprilike sto puta manje žrtava od službeno”očekivanihi navedenih”od strane komunističkih vlasti.
  Tako su u desetak grobnica u navedenim mjestima tijekom šezdesetih, .umjesto navedenih tridesetak do pedeset tisuća žrtava ustaškog režima pronađene svega 342 ŽRTVE.
  Nakon toga se prestalo sa sondiranjem i istraživanjem tzv.masovnih grobnica na navedenim područjima!
  Naročito, nakon što su u nekim grobnicama pronađeni dijelovi vojne opreme i djelovi osobnih predmeta s ustaškim ili hrvatskim znakovljem.

  2
  1
 • Govnari ,hebali vam svi oni sve po spisku.I četnici i ustaše i partizani I TITO I PAVELIĆ ..NEK NASTAVE TUCAT ,OVI NOVI ČOVKE ,MILE,BAKIR.TU STE DA po nalogu interesnih skupina i partija ili pred izbore zavađate narode u ovoj Balkanskoj krčmi.Ma znate što,pun mi vas je qurac više i jednih i drugih i trećih..ma svi ste vi za vruća ožega po prknu. Sve pobježe na zapad iz ovih vukojebina a vi derete lovu na nekakvoj povijesti i kostima mrtvih.Bio bi red da se okanite te spike, ali vi niti znate ni za red ni za vjeru ,znate samo za svoje guzičetine. FUUUUJJJJ.

  4
  1
 • Što se boji Gollštajn da se to istražuje , a ka d je bila emisija otvoreno, kakva je to priča napustit ću studio, znači moraš pričat šta ti misliš. Pa vidiš li da si licemjeran.

 • Nisam skoro ništa znao o Ustašama. Ali ovi Golštajni Pupavci Mesići su mi pomogli da steknem pravu sliku o Hrvatskim vojnicima i našim očevima i djedovima. Hvala vam Antife što sam progledao i spoznao pravu sliku o Srbima i Židovima!

 • Ko odgovara što su stalno govorili 700.000 tisuća bobile ustaše , odkud tolike laži tolike godine.
  Naravno da treba sve istražit.

 • Nadam se da su spijuni procitali ove komente! Sad oni Goldi more vidit kakvo je misljenje o njemu! Pa neka ima materijala za novu knjigu!! Sad mores crknit, istrazivati ko sta gdje, isto ko o jasenovcu! I mene, Hrvaticu, boli kad pricate onako o jasenovcu, koliko su ustase pobile ovi- oni! De , dokazi!!! Iskopaj stotisuca , DNK analiza, virovacu!! A dotad MARSS !!

  1
  1
 • Sigurno nije bilo ubijeno 700 tisuća u Jasenovcu. To srbi lažu. Ali je bilo oko 70 tisuća. Što je ovdje imao raditi faši i naci vojnik ?? Neka se poklope po ušim i ušute i talijančine i nijemci. U stvari nijemci su to davno odjebali bolesni kretenski nacizam. Ali talijanska govna i danas čeznu za našim otocima i obalom mater im fašističku jebem.

 • Eeee da samk oni ceznu!!! A tek oni sa sjevernog sjevera!!! Mi smo cik!! Trn u oku!Ali nedamo te pismo NASA , jos nas ima, jos smo tu!

 • Ma sta ti taj palac okrces doli?? Ojreni ga sebi u dupe! A dotad pisi stogod na ovu temu! Jer neznas koje je zlo ovi Goldi!! Zaista si nepismena!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.