Godišnjica prvog masovnog zločina Armije BiH nad Hrvatima – Jabuka.tv

Godišnjica prvog masovnog zločina Armije BiH nad Hrvatima

Zločin nad Hrvatima u Dusini počinjen 26. siječnja 1993. godine prvi je masovni zločin Armije BiH nad Hrvatima u BiH i početak agresije Armije BiH protiv HVO-a u Središnjoj Bosni.

Tog dana su pripadnici 7. muslimanske brdske brigade ubili 10 muškaraca, devet Hrvata i jednog Srbina iz Zenice koji se sa ženom sklonio kod Hrvata u Dusinu. Hrvatske kuće u selu su u potpunosti opljačkane, uništene i spaljene.

Uz povike “Allahu ekber” pripadnici El Mudžahida i 7. muslimanske brigade Armije RBiH zarobili su pripadnike HVO-a i 40 civila.

Ubijeni su: Draženko Kegelj, Mladen Kegelj, Niko Kegelj, Stipo Kegelj, Vinko Kegelj, Pero Ljubičić, Augustin Radoš, Franjo Rajić, Zvonko Rajić i Vojo Stanišić.

Akcijom je zapovijedao Šerif Patković. Za zločin u Dusini još nitko nije odgovarao. Selo je crni primjer nesankcioniranog, još i danas uspješna etničkog čišćenja, zato što se ni više od dva desetljeća poslije u to selo nije vratio nijedan Hrvat.

Tog istog jutra, 26. siječnja 1993. napadnute su linije HVO-a u Kiseljaku prema Kaćunima kod Busovače, Vitezu, Novom Travniku i Uskoplju.

Teroristički napad radikalnih islamista na New York 11. rujna 2001. svjetski je poznat događaj. Otkriveno je da su neki od tih džihadista bili i u Dusini. Međunarodna zajednica, politički i medijski moćnici to su prešutjeli, a bošnjačko vodstvo nisu nikad pritisnuli zbog toga.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

  • Pusto ih za novac i svoj interes i interes RH, zrtvujuci hrvate Sredisnje bosne. Kako drugacije to objasniti. U BiH saljes oruzje i isilovce, borce isila a oni amo ratuju sa deset outa malobrojnijim hrvatskim narodom. Zlocin od strane Armije BiH i izdaja vrha RH- ke. Na kraju jos optuzili i osudili u Hagu i pred domacim Sudovima na desetine hrvatskih casnika i branitelja upravo iz okruzene Sredisnje Bosne, Lasvanske doline. Znaci tu su hrvati Sredisnje bosne bili po drugi puta prodati i izdani za opet neke vece interese RH ili tko zna koga. Strasno i zalosno…

  • Pa eto ,imate danas , skoro teiste isilovce i mudžahedine u Cazinskoj krajini ili u Blažuju kod Sarajeva.
    Isto bi opet uradili ti isilovci kao i njihovi islamistički koljači ratne devedeset treće..
    Napadaju policiju, pljaćkaju i utjeruju strah stanovništvi i iznad sve ga mrze Europu u koju hoće silom ili milom.Sve ih treba potjerati iz BiH JER ONI SA SOBOM NOSE SAMO TEROR I STRAH.

    • “Armija bih” je čopor lojavih zločinaca-razbojnika. “Sudovi bih” su legla kriminalaca pod zapovjedništvom SDA. Sve sama govna i neljudi. Sreća pa se ova balijska sklepotina od države ne može održati. I treba govno propasti.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.