Godišnjica Drugog vatikanskog koncila: Papa pozvao na katoličko jedinstvo

Papa Franjo pozvao je na crkveno jedinstvo tijekom jednog od najpolariziranijih razdoblja u modernoj katoličkoj povijesti, dok je obilježavao 60. godišnjicu Drugog vatikanskog koncila.

Poznat kao Drugi vatikanski sabor, koncil je zasjedao između 1962. i 1965. godine, otvorio ga je Papa Ivan XXIII., a zatvorio Papa Pavao VI. Delegati iz cijelog svijeta modernizirali su drevnu crkvu, izradivši 16 dokumenata koji su utjecali na mnoge aspekte crkvenog života.

Očevi koncila, kako su bili poznati, predstavili su novu liturgiju na mjesnim jezicima kako bi uvelike zamijenili staru latinsku misu i otvorili Crkvu dijalogu s drugim religijama.

Jedan dokument odbacio je koncept kolektivne židovske krivnje za Isusovu smrt, revolucionizirajući katoličko-židovske odnose nakon gotovo dva desetljeća nepovjerenja.

No, tijekom nedavnih desetljeća, neka od učenja Koncila postala su predmet duboke kontroverze, osobito u bogatim zemljama, gdje se podjele često događaju po političkim linijama.

U propovijedi tijekom mise u Bazilici svetog Petra, gdje je stakleni lijes s tijelom Pape Ivana XXIII. izneseno bliže oltaru za tu priliku, Franjo je rekao da su obje strane krive.

I ‘progresivizam’ koji se nalazi iza svijeta i ‘tradicionalizam’ i ‘nazadnjaštvo’ koje čezne za proteklim svijetom nisu dokaz ljubavi, nego nevjere, rekao je, prenijela je Hina.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.