Godišnja lista: Hrvatska i BiH u top 50 najboljih kuhinja na svijetu

Popularni gastro vodič Taste Atlas objavio je godišnju listu najboljih kuhinja u svijetu, a na 27. mjestu ove liste našla se i bh. kuhinja.

Najbolje ocijenjene kuhinje u svijetu rangirane su prema prosječnim ocjenama najbolje ocijenjenih jela i prehrambrenih proizvoda svake zemlje.

Tako su Italija i Japan zabilježili istu prosječnu ocjenu, ali Italija je i ove godine zauzela prvo mjesto zbog više ocjene svog najbolje ocijenjenog jela – pizze. Na trećem mjestu se našla grčka kuhinja, a četvrto i peto mjesto zauzele su portugalska i kineska kuhinja.

Prosječna ocjena BiH kuhinje je 4,39 čime je zauzela 27. mjesto. Na listi je se našla i Hrvatska koja zauzima visoko 19. mjesto.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli TasteAtlas (@tasteatlas)

Srbija se pozicionirala na 20. mjestu te Slovenija na 64. mjestu.

Zanimljivo je da je na ovoj stranici ocijenjeno više od 50 jela i namirnica iz BiH, a među njima su svakako: burek, sarajevski, banjalučki i travnički ćevapi, suho meso, sarma, pite, somun, livanjski i travnički sir, kvrguša i kljukuša.

Na temelju prosječnih korisničkih ocjena jela, objavljena je i lista od 100 najboljih jela na svijetu. Najbolje ocijenjeno jelo za 2023. godinu je brazilski mesni odrezak Picanha, a slijede ga malezijsko pecivo Roti Canai i tajlandsko prženo meso Phat Kaphrao.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli TasteAtlas (@tasteatlas)

(www.jabuka.tv | Foto: Taste Atlas)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.