Godinu dana od pobjede Donald Trump prekršio sve uzuse u Bijeloj kući

U godini dana od neočekivane pobjede na američkim predsjedničkim izborima 8. studenoga 2016., Donald Trump je prekršio sve kodekse američkog predsjedništva.

Koliko Trumpovi potezi uveseljavaju njegovu biračku bazu, toliko rastužuju njegove protivnike, dok ostatak svijeta taj novi način obnašanja predsjedničke dužnosti promatra u rasponu od znatiželje i začuđenosti do zapanjenosti.

Bilo da je u Ovalnom uredu, sjedištu svog poslovnog carstva Trump Towera u New Yorku ili u predsjedničkom zrakoplovu Air Force One, Trump svojim potezima i riječima jasno pokazuje koliko je frustriran u obnašanju predsjedničke dužnosti.

Kao predsjednički kandidat Trump je mandat osvojio retorikom ‘protiv elita’ i obećanjima da će Sjedinjenim Državama vratiti nekadašnju veličinu, ali danas, kao 45. po redu američki predsjednik s mukom pokušava provesti izborna obećanja i najavljene reforme unatoč tomu što mu u korist idu dobri gospodarski pokazatelji (rast i zaposlenost).

Donald J. Trump (71), koji do ulaska u Bijelu kuću nije obnašao nijednu političku dužnost osvojenu na izborima, danas dijeli udarce bez zadrške, pjeni se pred kamerama Fox Newsa, jedine televizije koju gleda i kojoj daje gotovo sve svoje intervjue i ponaša se kao da je i dalje u kampanji, a ne u Ovalnom uredu s punim radnim vremenom i dužnostima.

Čovjek koji je obećavao da će biti ‘predsjedničkiji’ od svih dosadašnjih stanara Bijele kuće (s izuzetkom Abrahama Lincolna), Trump svako jutro na Twitteru, svojoj omiljenoj tribini za komunikaciju s javnošću, isprazni po šaržer tvitova u kojima se najčešće obračunava s protivnicima.

Vjeran svojim obećanjima

U kampanji je Trump obećavao da će temeljito prodrmati Washington, a politiku ‘Amerika na prvom mjestu’ pretvoriti u glavni motiv svojih poteza.

Trump predsjednik ‘prkosi medijima i birokratima koji idu predaleko’, ocjenjuje Eric Beach, republikanski strateg.

Godinu dana nakon izbora i deset mjeseci nakon preuzimanja dužnosti, Trump je predsjednik koji uživa najmanju podršku u modernoj povijesti SAD-a. Prema anketi Gallupa njegova je popularnost pala na 33 posto i najniža je otkako je preuzeo dužnost. Ako se usporedi isto vremensko razdoblje Trumpa i petorice njegovih prethodnika, demokrata i republikanaca, Trump po popularnosti za njima debelo zaostaje.

Sustavno se obračunavajući s nasljeđem svoga prethodnika Baracka Obame, Trump je odabrao grublji i izravan stil, po njegovim riječima u ime ‘zaboravljene Amerike’ koja ga je dovela na vlast. To je Amerika bijelih ljudi, kako su često govorili gnjevni bijeli radnici, najveći gubitnici globalizacije, čije je strahove i tjeskobe umio artikulirati u izbornoj kampanji.

‘Naslijedio sam golem nered’, ponavljao je u želji da istakne nasljeđe svojih prethodnika koje spominje vrlo rijetko i kojima se ne obraća za pomoć.

Ponekad naivan, ponekad lukav, Donald Trump je tijekom mjeseci priznao koliko je teška predsjednička dužnost. Čovjek koji se hvalio majstorskim umijećem sklapanja poslova, kao predsjednik ne uspijeva upostaviti dobar dijalog s Kongresom, unatoč tomu što u oba doma većinu imaju zastupnici njegove stranke.

Kao predsjednik Trump niže nespretnosti, nastupa autoritarno i svađalački u komunikaciji sa zastupnicima i dužnosnicima i u nastojanju da provede izborna obećanja nailazi na blokade, bilo da je riječ o ograničenju useljavanja ili ukidanja dosadašnjeg zdravstvenog sustava, takozvanog Obamacarea.

Vrludanja

‘Taj predsjednik neprestance vrluda, nemoguće je tako vladati’, kazao je njujorški demokratski senator Chuck Schumer.

Bez obzira o kome je riječ, vođi republikanca u Senatu, sucu s Havaja, obavještajnim agencijama, guvernerki Portorika ili medijima koje optužuje za ‘plasiranje lažnih vijesti’, Donald je u trajnoj ofenzivi.

‘U ratu je s gotovo cijelim svijetom … Svakog tjedna Amerikancima predstavlja novog neprijatelja’, kaže Julian Zelizer, profesor na sveučilištu u Princetonu.

Njegova glasnogovornica Sarah Huckabee-Sanders brani Trumpov ikonoklastički stil i tvrdi da ‘stanovnici ove zemlje nisu izabrali mlakonju. Željeli su čvrstog čovjeka koji zna uzvratiti kada je napadnut’.

Trumpov je predsjednički mandat na početku i tek će se vidjeti kakav će biti učinak njegovih politika, primjerice u gospodarstvu, ali već sada su mnogi zabrinuti svojevrsnom erozijom predsjedničke dužnosti.

Bivši predsjednik George W. Bush upozorio je tako na izolacionizam, netrepeljivost i rast teorija zavjera i laži u američkoj politici. Predsjednik sklon ‘alternativnoj istini opasan je za demokraciju’, upozorila su dva republikanska senatora.

‘Trumpovi potezi i njegove riječi mogli bi imati golem učinak na najvažnije ustanove naše demokracije’, ocjenjuje Julian Zelizer i upozorava: “Najveća opasnost leži u tome da nas možda više ništa neće moći začuditi”.

(Hina)


1 komentar

  • Nije Trump tako loš kako ga se nastoji prikazati..Ima on naravno ,svojih mana ali puno toga negativnog u američkoj politici on je kao predsjednik nasljedio. Ne vole ga svi oni koji se zalažu za takozvanu new age liberalističku i bankarsku oligarsku politiku koja nimali ne drži do prava malog običnog čovjeka radnika, pa taman on bio nezadovoljan radnik iz prosječno osrednje situirane bjelačke obitelji.
    Trump je prvi koji se usudio to javno iznijeti i javno o tom progovoriti. Za sve one koji su prije njega tako činili, govorili i ili razmišljali nije bilo mjesta u javnom životu SAD-a.Takvi su po unaprijed skrojenim stereotipima i optužbama bili prisilno označeni kao rasisti i oni koji ne ž
    ele priznati jednakost sviju u SAD-u, pa makar ta nejednakost u stvarnom i naročito privredjujućem svakodnevnom životu bila itekako stvarna i zamjetna. Ukratko, oni koji bi najviše radili, stvarali i najviše bi uplaćivali u razne savezne i republičke porezne kase za sve one koji niti su imali namjeru dobro se oznojiti i tako sebi stvarati bolji standaRD , NEGO SU UPRAVO ONI NAJVIŠE KORISTILI RAZNE SOCIJALNE BENEFICIJE I PRIVILEGIJE KOJI BI IM SUSTAV PO SLOVU ZAKONA MORAO DATI. TO ukratko znači da dok bi jedni radili i debelo plaćali porez od tog svog rada raznim poreznim predatorima, drugi ne bi radili , nego bi na tuđoj grbači uživali socijalne povlastice koje su tu prvenstveno bile omogućene radom onih prvih i njihovim zalaganjem za bolje sutra.
    Trump je ispravno vidio stotine i tisuće raznih nevladinih udruga i takozvanih političkih građanskih incijativa kao parazite koji ništa ne rade nego samo sisaju obilno državni proračun. On im je javno poručio da će prestati s takvom praksom ljenčarenja i uživanja u plodovima tuđeg rada i da će se sami financirati iz svojih prihoda a ne iz državnih i socijalnih jasala na teret svih onih koji žive sve teže i teže a da pritom još moraju do beskonačnosti financirati razne građanske, nevladine parazitske multi kulti ljevičarske udruge. Stoga, palac gore za Trumpa, naročito kad se uzme u obzir da se zauzima za državu iZRAEL, kOJA JE OD MNOGIH NAPUŠTENA I OSTAVLJENA DA SE SAM BORI I BRANI KAKO ZNA OD BROJNIH NEPRIJATELAJ KOJI JOJ OTVORENO PRIJETE UNIŠTENJEM.Donald Trump , sigurno dok bude predsjednik SAD-a , nikako neće dopustiti da bilo tko na ovaj ili onaj način ugrozi sigurnosti opstanak države Izrael i Židovskog naroda u današnjem Izraelu. Pa i zbog te i takve politike , koja je jasna i po top pitanju beskompromisna i neulizivačka, kao kod nekih njegovih prethodnika, Trump, je nepopularan i na sve načine neopravdano javno izrugivan.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.