Godina 2016. bila je najuspješnija europska godina Bosne i Hercegovine

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, govoreći o izazovima i perspektivama u kontekstu bosanskohercegovačkog puta ka Europskoj uniji, podsjetio je na prioritete u radu aktualnog saziva Vijeća od njegove uspostave i naveo da je za 22 mjeseca doneseno oko 3.000 raznih odluka isključivo konsenzusom.

Kao jedan od uvodničara, sudionika panel rasprave o temi “BiH na putu prema EU: izazovi i perspektive”, koju su organizirali Centar za edukaciju i inicijative te Politička akademija Stranke demokratske akcije, Zvizdić je kazao da je 2016. bila najuspješnija europska godina Bosne i Hercegovine i dodao da se prethodno, od parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, dugo nije ništa ozbiljno događalo u pogledu europskih integracija.

Kad je riječ o europskom upitniku, trenutno su odgovori svih institucija, izuzev Republike Srpske, unešeni u jedinstveni informacijski sustav, a navodno je i Republika Srpska pripremila odgovore, ali ih nije unijela u taj sustav, kazao je Zvizdić.

Očekuje da će do kraja svibnja biti završeno kreiranje bosanskohercegovačkog odgovora na europski upitnik čemu treba prethoditi formiranje radnih grupa koje će ga pripremati na osnovu odgovora svih institucija.

Kako je jedan od prioriteta aktualnog Vijeća ministara ekonomski razvoj BiH, Zvizdić kaže da su svi vitalni ekonomski parametri u porastu, da se bilježi značajniji rast prihoda i porast industrijske proizvodnje, a u nekim segmentima industrije i više od 100 posto. Rastao je i izvoz za šest posto, rekao je Zvizdić napominjući da se 70 posto cjelokupnog izvoza obavlja sa zemljama Europske unije. Izvoz bi bio i veći da je jači stupanj političke stabilnosti zemlje. Bez političke stabilnosti, međutim, ne može se govoriti o velikim stranim investicijama, zaključio je.

U kontekstu regionalne suradnje kao jednom od prioriteta, predsjedavajući Vijeća ministara BiH je istaknuo da ovog puta BiH želi izaći pred Europsku uniju s regionalnim projektima kao što su projekti cestovne infrastrukture i regionalnog povezivanja u tom kontekstu.

Što se tiče jačanja vladavine prava, kao narednog prioriteta, Zvizdić naglašava da unatoč donošenju strategije za borbu protiv korupcije, BiH ne može biti zadovoljna rezultatima, ali može mjerama borbe protiv terorizma. Prošle godine nije zabilježen nijedan odlazak iz BiH na strana ratišta, a povrataka je bilo 46, od toga 16 maloljetnika, dvoje djece, dok je 21 osoba procesuirana, a ostale su u procesu procesuiranja i kontrole, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Očekuje kandidacijski status BiH i aktivaciju MAP-a krajem ove ili iduće godine.

U tom slučaju bi Bosna i Hercegovina nepovratno bila stavljena na put prema Europskoj uniji, a zaustavljena retorika onih kojima Reformska agenda nije na listi prioriteta, zaključio je Denis Zvizdić.

(Fena)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.