GO HDZ BiH Mostar osudio pojačane kontrole nad ugostiteljima: Ubire se harač

Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar osudio je “represivne mjere” Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) prema realnom sektoru.

Nakon što su ekonomski sektor, mali obrtnici i ugostiteljski objekti našega grada napokon otvorili svoja vrata ili točnije terase, ranije pretrpivši ozbiljne gubitke u poslovanju, nova neugodna restrikcija stiže iz Sarajeva. FUZIP naplativši, navodno, približno milijun KM kazni u Sarajevskoj županiji, spustila se južnije, poslavši svoje inspektore da “harač” nastave ubirati u Mostaru, požalili su se u priopćenju.

Kazne za nepoštivanje mjera su, tvrde, enormno visoke i kreću se u rasponu od 2.000 do 10.000 KM za pravnu osobu, od 500 do 2.000 KM za doktore i zdravstvene radnike, te od 100 do 2.000 KM za fizičku osobu.

Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar oštro osuđuje ovakve poteze FUZIP-a iz Sarajeva jer smatramo da je naš realni sektor pretrpio velike gubitke uslijed pandemije COVID-19, brojni radnici su ostali bez svojih radnih mjesta, bez minimalne mogućnosti za egzistencijom i s neizvjesnom budućnosti. Sada kada nakon svih tih nedaća nastoje ponovno “stati na svoje noge”, te se lavovski bore da u skladu sa svim odredbama i preporukama ponovo nastave s radom, poštujući sve mjere o suzbijanju pandemije, koja je nadamo se na izmaku, sarajevski FUZIP nastavlja sa svojim nametima dodatno otežavati poslovnu likvidnost već posrnule ekonomije, ističu iz GO HDZ BiH Mostar.

Smatraju da mala i srednja preduzeća ne zaslužuju ovakav tretman jer su se, ocjenjuju, dovoljno namučili trudeći se da prežive zabranu rada i blokadu poslovanja.

Svima nama je u interesu da se u potpunosti suzbije širenje koronavirusa, te smo svjesni mjera kojih se moramo pridržavati ukoliko želimo odgovorno postupati prema sebi i zajednici, ali nikako ne možemo pronaći opravdanje da se na jednoj ovakvoj kriznoj situaciji neko okoristi i “napuni federalnu blagajnu” nauštrb onih najpogođenijih ovom krizom, zaključuju u Gradskom odboru HDZ-a Mostar.

(www.jabuka.tv)


10 komentara

  • Ljudi moji šta vam je mi smo krvlju branili i plaćali svoj prostor Herceg- Bosne ,a sada dođu Bakirove selefije pa teroriziraju trgovce ugostitelje ,stanimo na loptu i rješimo to ,a njima je vrh terora Široki e moj narode osvisti se i otrajmo gamad od zla sarajva

  • Sad kad je prestala epidemija naplacuj kazne isetaj se od radnje do radnje sto nisu dosli za vrjeme epidemije pa gledali imaju li maske i i rukavice pusti te jadni narod da zivi i da radi nastaveli vako brzo nece imat sta naplatit i od koga.

  • Treba Mostar zapalit i sravnat sa zemljom. Klošarski grad, svi se gubaju za 1 KM, nikakve proizvodnje, sve vrvi od smeća, a kvadrat stana kosta 2000 KM, pa di to ima.
    jadno i jadno

  • Kakve veze ima gradski odbor HDZ-a s kontrolama poreznih inspektora. I sta oni s time porucuju. Pretpostavljam da porezna inspekcija radi i u Tuzli,Sarajevu,Zenici i sl. Boze moj zamislite da gradski odbor neke stranke u Stuttgartu zasjeda zbog cega je inspekcija dosla na baustelu, trgovacki centar i sl.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.