Glazbeno-scenski projekt o fra Didaku u HNK Mostar

Glazbeno-scenski projekt “Didak – svjetlost iz Hercegovine” na repertoaru je Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru 4. i 5. studenoga, s početkom u 20 sati.

Ova multimedijalna predstava afirmira život jednog velikog čovjeka, fra Didaka Buntića, koji je svoj život i svećeničko poslanje posvetio pomaganju drugima. Fra Didak Buntić obilježio je razdoblje kada je cijeloj Hercegovini bilo izuzetno teško.

U “godinama gladi”, krajem Prvog svjetskog rata, u Slavoniji i Srijemu osigurao je prihvat za 17.000 djece, priopćeno je iz HNK Mostar.

Vodio je računa da u Slavoniji pravoslavna djeca idu u pravoslavne obitelji kako ne bi imala problema u svom daljnjem vjerskom odgoju. Tražio je da muslimanska djeca ostanu zajedno te se zalagao da im se ne daje vjerski zabranjena hrana. Osnivao im je mjesne škole, odnosno mektebe jer u Slavoniji nije bilo džamija. U tome i jeste njegova stvarna veličina. On jeste bio i prosvjetitelj i graditelj, a po mnogim razmišljanjima i revolucionar, ali je život posvetio nadasve hercegovačkom puku kojemu je služio do kraja života, kazao je glumac Robert Pehar koji sudjeluje u projektu.

Ono što je za talijanskog renesansnog pisca bila Arkadija, kao simbol prirodna, zdrava i sretna života, to je za fra Didaka njegov zavičaj, njegova Hercegovina, njegov Misir – zemlja mogućnosti i izobilja za koje se treba boriti.

Tekst za ovaj pastoral djelo je fra Šimuna Šite Ćorića, skladbe je aranžirao Igor Tatarević, a režiju potpisuje Ivan Leo Lemo. U ovome pastoralu, pored Roberta Pehara, sudjeluju Jelena Kordić Kuret, Ivo Krešić, Ilija Pujić, Ivan Prskalo, Mustafa Stupac, Mario Bošnjak, Marijo Bevanda, Ivana Duvnjak, Marko Palameta i Petar Jozić, a svoj je glas “posudio” i Nedžad Maksumić.

Koproducent projekta je Hrvatsko kulturno umjetničko društvo (HKUD) ”Didak” iz župe Gradnići.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.