Glazbena obitelj iz Širokog Brijega: Stariji brat je profesor trojici braće koja su osvojila prve nagrade

U Širokom Brijegu lijepu priču ispisala je glazbena obitelj Slišković koja se može pohvaliti vrlo neubičajenim uspjehom.

Naime, stariji brat Ante koji je profesor violine ujedno je i profesor trojici braće koji su svi u različitim kategorijama, pod njegovim ravnanjem osvojili prvu nagradu na Federalnom natjecanju mladih glazbenika krajem mjeseca svibnja.

23-godišnji Ante je trenutno student završne godine Master studija u Varšavi na Sveučilištu za glazbu Fredirica Chopina, a spletom okolnosti je i profesor trojici braće u Glazbenoj školi Široki Brijeg.

Natjecanje s kojega su braća Slišković  osvojila prve nagrade, organizira se svake godine u organizaciji Udruge federalnih glazbenih i baletnih umjetnika. Svake godine glazbenici se natječu kroz različite kategorije, a tako je ove godine bilo organizirano natjecanje u disciplinama solo pjevanje, violina, viola, violončelo, udaraljke i klavir. A treba reći kako je natjecanje otvorenog tipa pa su se mogle prijaviti škole unutar Federacije kao i druge iz ostatka BiH.

Naglasio bih kako je natjecanje je ove godine bilo u online formatu jer ga zbog pandemije nije bilo moguće održati na dosadašnji način. Ukupno po svim kategorijama sudjelovalo je preko 200 natjecatelja. Što se tiče violine bilo je pet kategorija, a u svakoj je bilo od osam do deset natjecatelja. Ja sam prvi prezadovoljan, jer stvarno nismo očekivali baš ovakve rezulate, roditelji su isto presretni, kao i braća i mislim da im je ovo stvarno jedan veliki vjetar u leđa i dokaz da se pravi rad uistinu isplati. Nadam se samo da će ovako nastaviti i dalje. Što se tiče braće Mate je učenik prvog razreda srednje glazbene škole, ima 15 godina, potom Marko je učenik petog razreda osnovne glazbene škole (13 godina), a Luka je učenik drugog razreda osnovne glazbene škole (11 godina). A ovom prilikom zahvalio bih i profesorici Nini Puzić na divnoj korepticiji i suradnji, kazao je na početku razgovora za portal Jabuka.tv, Ante Slišković, najstariji brat iz ove glazbene obitelji.

Ante ističe kako je trenutno okupiran završavanjem studija u Varšavi, a različite okolnosti su utjecale na to da postane profesor svojoj braći koji su kao i on krenuli stopama sviranja violine. Obveze koje ima na studiju te briga o glazbenom napretku braće stalno ga drže na relaciji Poljska-Hercegovina. Za portal Jabuka.tv dotaknuo se i dosadašnjih najvećih postignuća u obitelji.

Za njih trojicu su svakako najveća postignuća prve nagrade na federalnom natjecanju, a također oni su i prije sudjelovali na ovom istom natjecanju i osvajali su prve nagrade. Tu su također i različita međunarodna natjecanja poput “Daleki akordi” koje se održava u Splitu i Kaštelama, a nažalost ove godine je zbog pandemije koronavirusa otkazano. Što se mene osobno tiče ja sam još kao učenik sudjelovao na istim natjecanjima i osvajao iste nagrade, a vjerujem i kako ću uskoro uspješno privesti svoj studij kraju, najavio je Ante.

Ipak, da priča bude još bolja, Ante i njegova braća nisu zavoljeli glazbu tek tako, jer unutar obitelj Slišković glazbena tradicija seže još i dalje u prošlost. Otac Joško (svira trubu) i djed Ante (svirao klarinet i saksofon) su bili vrsni puhači i dali su odličnu glazbenu podlogu mladim Sliškovićima.

Svakako da je ljubav prema glazbi krenula nekako od našega djeda, on je klarinetist i saksofonist, a bio je i dugogodišnji profesor u našoj gimnaziji. On je tu ljubav prema glazbi prenio na našega oca, a sada nas četvorica nastavljamo tu neku obiteljsku glazbenu tradiciju. Ja sam prvi koji je odlučio svirati violinu, ni sam ne znam zbog čega, a braća su krenula mojim stopama i također su se odlučili to isto. Iako su otac i djed bili  u potpuno drugačijim smjeru glazbenih instrumenata, sigurno da su nam uvelike usadili taj glazbeni duh pa je ostalo da se bavimo glazbom po generacijama, zaključio je Ante u razgovoru za portal Jabuka.tv.

Predanost i ljubav prema glazbi, obiteljska tradicija i velika odricanja među ovim mladićima, daju nam za pravo očekivati kako ćemo i u budućnosti slušati o velikim i lijepim glazbenim postignućima iz obitelji Slišković.

(www.jabuka.tv)


45 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.