Glavobolja i vrtoglavica mogu biti posljedica suhog zraka

Ako se ne osjećate dobro, ako patite od glavobolje, vrtoglavice ili mučnine, ovih dana vjerovatno ćete prvo posumnjati na virozu ili gripu.

Međutim, ako vas uz ove tegobe također muči iritacija očiju i nosa te suhoća kože i svrab, moguće je da vaš organizam nepovoljno reagira na prekomjeran boravak u zatvorenom prostoru.

Umor i pospanost

Čim počnete duže vremena boraviti u prostoru sa centralnim grijanjem, poznato je da postotak vlage u zraku pada. Svako od nas primijetio je da u jednom trenutku počne bezrazložno kašljucati, da mu se spava, da je umoran, da mora leći i slično. Situacija je takva da u prostorijama u kojima se održava ista temperatura dolazi do gubitka vlage.

Suhi zrak koji ostaje iritira dišne puteve, na što su posebno osjetljiva djeca i kronični bolesnici. Tijekom zimskih mjeseci ljudi i do 90 posto vremena provode u zatvorenim prostorima. Sasvim logično, bježimo od hladnoće i nepovoljnih vremenskih prilika na toplo i suho.

Kada vlažnost zraka padne ispod 30-40 posto, dolazi do sušenja svega, od parketa u sobi do naše kože i sluznice. S obzirom na to da dišemo na nos, prvenstveno se suši sluznica nosa.

Razlog tome je što vlaga pokreće trepetljike čija je zadaća filtriranje bakterija i virusa u nosu. Zato, suha sluznica može biti uzrok nastanka prehlade ili gripe.

Hladnoća i kisik

Suhi zrak je problem koji nije teško riješiti, no ako ste mislili da je trik u provjetravanju, morat ćemo vas razuvjeriti, prenosi Avaz.

Naime, zrak koji ulazi izvana unutra je hladan, što ne znači da je on nužno i vlažan. Hladan zrak daje prividan osjećaj vlažnosti, međutim, to ne mora biti tako. Dakle, i kad prozračimo i dobijemo kisik, taj zrak i dalje treba ovlaživati.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.