Gilja: Elektroprivreda HZ HB proizvela 57 posto više električne energije od plana

Nakon 2017. godine, koja je bila jedna od najlošijih u poslovanju Elektroprivrede HZ HB d. d. Mostar, u 2018. godinu, zahvaljujući povoljnim hidrološkim prilikama, to poduzeće bilježi iznimno dobre poslovne rezultate, kazao je u razgovoru za Večernji list generalni direktor Elektroprivreda HZ HB Marinko Gilja.

U prvoj polovici tekuće godine JP Elektroprivreda HZ HB d. d. Mostar ostvarila je bruto dobit u iznosu od 38,628.466 KM. Ukupan prihod Društva u prvih šest mjeseci tekuće godine je 217,294.366 KM, što je 36,9 posto više od planiranoga, a u odnosu na isto razdoblje prošle godine, prihod je povećan za 47,5 posto. Ostvarena proizvodnja u našim pogonima u prvom polugodištu tekuće godine je 1283,75 GWh, što je više od planiranoga za 56,94 posto, kazao je Marinko Gilja.

Dodao je kako s obzirom na ostvarene poslovne rezultate, cijena električne energije za kućanstva ne bi se trebala mijenjati sljedeće godine.

Meni, kao prvom čovjeku poduzeća i Društva, potrošači su u cijelosti u središtu poslovnog interesa. Kao što sam više puta naglašavao, otkako sam došao na poziciju generalnog direktora EP HZ HB, radimo i radit ćemo sve da ne dolazi do povećanja cijene električne energije kupcima u okviru univerzalne usluge opskrbe, tj. kućanstvima, te, ponavljam, električna energija kućanstvima neće poskupljivati, poručio je generalni direktor.

Govoreći o budućim planovima, Gilja je istaknuo kako je Elektroprivreda HZ HB jedino elektroprivredno poduzeće u BiH koje električnu energiju proizvodi isključivo iz obnovljivih izvora energije (hirdoelektrane i vjetroelektrane).

Očekuje se kako će u kratkoročnom razdoblju obnovljivi izvori energije postati ekonomski konkurentni konvencionalnim izvorima energije. Svojim primjerom pripreme izgradnje novih proizvodnih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije, Elektroprivreda HZ HB potvrđuje i dokazuje stratešku opredijeljenost na osiguranje nedostajućih kapaciteta iz obnovljivih izvora te poštivanje međunarodnih dogovora kada je riječ o zaštiti okoliša, ustvrdio je Gilja.

Podsjetio je da je Elektroprivreda HZ HB, sukladno odluci Vlade FBiH o proglašenju javnog interesa, nositelj aktivnosti pripreme za izgradnju prioritetnih elektroenergetskih objekata RiTE Kongora, CHE Vrilo, CHE Kabilić, VE Mesihovina, VE Borova glava, VE Velika vlajna, VE Poklečani, HE Ugar ušće, HE Ivik, HE Vrletna kosa i HE Han skela.

(Fena)


23 komentara

 • Hahahahaha,srami te se.Osobno sam u bolnici vidio tkz.gospodju Lokrajcic sa torbom vise od 1500e😧i placu ima kolikosi napise,a nista pokvarenije ne vidjeh od te odobe,fuuuj.A tek onda sto imas ti i tvoji?Sve ce vama to dragi bogo naplatiti upamti te!A kad bi i fening poskupjeli struju najjadnijoj naciji u bivsoj jugi tj rvatima svi bi trebali izaci na uluce.Samo sto smo mi ovce i sutimo.Srbi i Muslici ni zimsku tarifu ne placaju kao mi ljeeetnu Niiii blizuu.Ali ne bi mi i vi bili rvati da ne glumimo bogove.Sramite se!

  17
  9
  • Palac dolje samo zato sto si nevjerojatno iskompleksiran i jednako pokvaren kao navodno i ta gospodja, a da se Boga bojis ne bi imao iracionalnu potrebu usporedjivati se s drugima i mrznju prema ”Muslicima” kako delikatno nazivas, a sugradjane iz svog naroda zvao rvatima.

   4
   3
 • GospPOKRAJCIC,do bola odvratna!Ali i tako odvratna si je napravila kuuucu i svoju gluuupu nevu sjela u ministarstvo branitelja.Zemljo otvori se!

  10
  1
 • Bravo, onda je vrijeme da poskupite struje. Pa čim se neko popiša vani izbaci dalekovod. Bar na Kočerinu! A i tko bi to sanira kad u zadnje vrime zapošljavate manikere, pedikere, frizere.

  8
  2
 • Od plana? Kojeg plana?
  Ako ti je plan ko mrđalica onda je to premašit ,ko ništa.Daj sposobni gospodine prestani se prosipat. Kad pojeftini struja mom djetetu i ćaći vjerovat ću ti.Do tada, da oprostite gospon ,moje je mišljenje da kakaš ko foka.,Šta običan čovjek i potrošač ima od te informacije koju si iznio.Ništa.

 • Za Anonimno i ccc blago vama s tekvim misljenjem zato nama i jest tako.Citajte-cijena NIJE ISTA,u Rs i EP BiH,i u EP HZ HB SIGURNO!Raspitaj se da je odredjuje ne znam tko NIJE ISTA!A ne mrzim nijednu naciju ali i da ih volim ne volim.Mozda ih cak vise volim od tebe!?Ali Rvate volim najvise!A da itko ikoga koristi ko oni nas NI BLIZU moj ccc.Tuzno je datako mo znate,o cijeni i ljubavi!

  6
  1
 • Jebo te ker sta si tamo zaposlio invalide od ljudi?? Koliko ih samo ima sto su otisli u Zenicu i kupili fax i dosli dole, a to ne vrijedi nigdje. Zao mi je sto mi normalni ispastamo radi takvih debila, nabijem vas sve!!! Da ima drzave sve bi te radnike trebalo procesljati i takve debile kuci poslati, a te kojih su ih primili s kupljenim diplomama iza resetaka poslati!!!

 • SIGURNO TI DOBRO RADI OVAJ ŠTO TE VOZ TVOJ ROĐO ŠTO JE UZEO OTPREMNINU IZ POŠTE GDJE SI GA TI ZAPOSLIO DA TE OPET I U ELEKTRI VOZI I DOBIO KAŽU 30 000 KM OTPREMNINE PA TE MOLIM NEDAJ SVOJIM RADNICIMA DIRATI U STRUJU NEDAJ BOŽE MOŽE SVAŠTA BITI

  5
  1
 • To sto je proizvodnja veca 56% nema veze s vama, bilo kise, bilo vode i bilo struje, ta niste vi vrtili rucno turbine pa povecali proizvodnju.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.