Generalni štrajk zdravstvenih radnika u HNŽ-u već se odrazio na pacijente – Jabuka.tv

Generalni štrajk zdravstvenih radnika u HNŽ-u već se odrazio na pacijente

Generalni štrajk 2.600 zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, koji je počeo u četvrtak ujutro, trajat će do potpisivanja kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i zaposlenika u oblasti zdravstva, poručio je nakon prosvjedne šetnje zdravstvenih radnika predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a Dalibor Vuković.

Istodobno je kazao kako će zdravstveni radnici na prosvjed pred zgradu Vlade dolaziti svaki dan do ispunjenja njihovog zahtjeva.

Zdravstveni radnici poručuju Vladi da odmah pripremi, u dovoljnom broju primjeraka, kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavaca i zaposlenika u oblasti zdravstva i da u njega unese sve naše zahtjeve te da nas pozove da ga potpišemo i da se vratimo na svoja radna mjesta, istaknuo je Vuković na tiskovnoj konferenciji pred zgradom Vlade HNŽ-a gdje su se, uz zvuke sirena i pištaljki, te noseći transparente okupili zdravstveni radnici.

Podsjetio je kako ni nakon godinu i pol dana pokušaja Sindikat zdravstvenih radnika HNŽ-a i Nezavisni sindikat Sveučilišne kliničke bolnice Mostar nisu uspjeli s Vladom HNŽ-a potpisati kolektivni ugovor o pravima i obvezama zaposlenika i poslodavaca u oblasti zdravstva.

Dalibor Vuković (Foto: Fena)

Sramota da ovim putem izražavamo svoj prosvjed, a da nas Vlada zajedno s resornim ministrom godinu i pol dana vuče za nos i pravi pravne peripetije, utvrđuje reprezentativnost i odugovlači s postupkom pregovaranja, podvukao je Vuković.

Zdravstvenim radnicima, kako je dodao, nije jasan ni zaključak Vlade kojim se tvrdi da je Vlada spremna u potpunosti izjednačiti njihova materijalna i nematerijalna prava kao što je to uneseno u Kolektivni ugovor liječnika medicine i stomatologije, tako da ne znaju ni koliko je to povećanje ni kada bi ono trebalo biti realizirano.

Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika u SKB-u Mostar Ivica Anić istaknuo je kako se štrajk već odrazio na pacijente.

Ivica Anić (Foto: Fena)

Mnogi pacijenti već par mjeseci čekaju svoj termin za specijalističke preglede, koji su nažalost otkazani, a zahvaljujući Vladi i resornom ministru, podvukao je Anić.

Županijska Vlada oglasila se u srijedu priopćenjem za javnost u kojem je iskazala punu spremnost za nastavkom razgovora i kao datum početka pregovora odredila 11. prosinca ove godine.

(Fena)


10 komentara

  • Ma dajte ljudii, stanje je financijske prirode, ali mi živimo danas u ratu s neprijateljem virusom,kojeg će biti jako teško iskorijeniti jer virus nema lijeka,antivirotika, koji bi nam mogao pomoći u odnosu na bakterije koje su lakše iskorijenjive .Ali virus nas je napao i što je najgore mutirao i poprimio još veći razmjer, ja kao liječnik koji sam prebolio koronu još 2019 u 11.mjesecu,nisam znao kakav će razmjer poprimiti ova korona, supruga koja radi od kuće kao odvjetnica je jedva preživjela, a ja sam Hvala Bogu u domu zdravlja gdje nije neka navala u odnosu na COVID bolnice ,ali koliko po danu testiramo…..moje mišljenje je da ovo još neće biti gotovo i da nismo još na vrhuncu, jer iskreno nema adekvatnog cijepiva za ovu vrstu virusa za koje bih 100%rekao to j e to, ali imamo to što imamo .Ja se nadam da će političari izabrati razum i da ćemo uvesti koliko toliko kvalitetnije cijepivo od drugih proizvođača kojih ima napretek a koje su supsatnce unutra …to mi doktori ne možemo 100%reći, to je ipak biokemijske i molekularne prirodee. Da se vratim ,sada se ne smijemo još okrenuti štrajku ,jer stanje nije obećavajuće, sstoga na ovom portalu ,na kojem sam prvi put i na kojem vidim da ima komentiranje, što je super. mogu izraziti svoje osobno mišljenje a to je da se vlast ,politika, medicinsko osoblje u BiH se mora udružiti i pomoći svim ovim zaraženim ljudima da što bezbolnije prođe liječenje, zatvorite apsolutno sve ,samo najnužnije ostaviti ,izbjegavati socijaliziranje -velika okupljanja, nositi dezinfekcijska i zaštitina sredstva ,pogotovo unutar prostora :maske,dezifincijese, održavati razdaljinu.Brinuti za kronične i starije skupine ljudi koji spadajuu rizične, također izalziti samo po potrebi na velika okupljanja i sl I ako takva sitacija potraje sa lockdownom barem mjesec- do eventualno dva, možemo govoriti o poboljšanju, Advent,Božić je svi želimo biti skupa ali moramo shvatiti da će ovo morati biti drugačiji Božić ako želimo oststi koliko toliko zdravi i pričekati par mjeseci…okvirno možda 3-4 kada u igru ulaze i druga razrađenija cijepiva jer nažalost htjeli mi ili ne htjeli ovo će se na kraju morati riješiti i jedino može se samo cijepivom nažalost i riješiti ….evo ga.. to je moje osobno pa i stručno mišljenje, nadam se da ga uvažavate

  • Molim Vas vrsni doktore,uz duzno postovanje,kakve veze ima COVID sa zdravstvenim radnicima koji dan-noc obavljaju poslove vezane za COVID i ostale dg.Zdravstveni radnici koji rade u zdravstvu su najizlozeniji kako Vi kazete COVID infekciji,a uz to rade za crkavicu,sto bi Vi kao lijecnik trebali podrzati,kao sto smo mi podrzali Vas kad ste se Vi borili i izborili za svoja prava.Kad Vas lijecnike vrate na placu koju ste imali prije 2god onda takve komentare pisite.A vidim da niste informirani ni solidarni,jer da ste informirani znali bi da smo 18mj bez kolektivnog ugovora,a Vi dobro znate sta to znaci kao zdr.dijelatnik.Ako mozete raditi bez med.osoblja,samo naprijed,zelimo Vam uspjeh u daljnjem radu

  • Potpuno se slazem da zdravstveni djelatnici, vec odavno zasluzuju veca primanja i bez ove nazalost situacije s coronom, i sam sam bila med. djelatnik. Taj posao je uz duzno postivanje svih ostalih, najodgovorniji, najiscrpniji. Niste sa svojom obitelji za Bozicne blagdane i sve druge. Rad nocu, kad nemozete sklopit oci, kad su godisnji odmori po jedna sestra ili tehnicar uglavnom rade sve. Na odjelima punim pacijenata koji trebaju svaku skrb. Od osmjeha, njege pacijenta, fizickog rada, pospremanja i naravno terapije i sve druge usluge koje pacijenti doista trebaju, jer njima je ipak najteze. A ipak puni razumjevanja, bar oni svjesni, sami gledajuc nas iako nikad pred pacijentima to nepokazujemo, jer volimo svoj posao, znaju reci, :E djeco moja nebi vam ja ovo nizakakve pare radio. Njihov osmjeh kad ozdrave nam je najdrazi poklon 🙏💓A med. osoblje zasluzuje da bude zato ne nagradeno, samo adekvatno po svakoj zasluzi vrednovano.

    • Sad je najmanje posla u Domovima zdravlja , osim covid bolnice tj. stara kirurgija, pa se može štrajkati.
      Bolesni mogu čekati, uvjek du mogli sad više nego kad nije bilo zaraze, možda su ozdravili.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.