Generalni ministar reda fra Michael Perry posjetio franjevce u Širokom Brijegu – Jabuka.tv

Generalni ministar reda fra Michael Perry posjetio franjevce u Širokom Brijegu

U sklopu posjeta Generalne uprave Franjevačkoga reda OFM Južnoslavenskoj konferenciji provincijala, u nedjelju je generalni ministar reda fra Michael Perry posjetio samostan u Širokom Brijegu.

Tom prigodom fra Perryja i njegovo izaslanstvo ispred širokobriješke bazilike dočekali su fratri koji djeluju u samostanu, na čelu s gvardijanom fra Tomislavom Puljićem. Nakon dočeka uputili su se u crkvu, gdje ih je gvardijan pozdravio i izrazio dobrodošlicu.

Fra Perry je, također, uputio nekoliko prigodnih riječi, potaknuvši nazočne da se i dalje bore za svoju vjeru na ovim trusnim područjima, priopćeno je iz Vicepostulature postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće”.

Izaslanstvo je obišlo samostan i Muzej te su se pomolili na grobu 24 hercegovačka fratra ubijena u Drugom svjetskom ratu i poraću.

Fra Vendelin Karačić nakon toga je kratko izložio povijest crkve i samostana, a fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće”, uveo je nazočne u tematiku pobijenih hercegovačkih franjevaca.

Također, fra Perry je posjetio ratno sklonište u kojem je 7. veljače 1945. ubijeno i spaljeno 12 franjevaca iz širokobriješkoga samostana.

Fra Miljenko Stojić pojasnio je nazočnima kako se i što točno dogodilo u tom skloništu, ali i kako je ista, jugokomunistička, ruka u tom vremenu ubila još 54 hercegovačka fratra za koje se vodi postupak mučeništva da bi ih Crkva jednoga dana proglasila mučenicima, navedeno je u priopćenju.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.