Gdje završava hrana koja se oduzme na granici?

Za 15 kilograma kupusa preko granice (u Hrvatsku) kazna je od 5.000 kuna (1.301 KM). Deset konzervi paštete jednu su putnicu “koštale” 3.000 kuna (780 KM). A za pet litara rakije u gepeku slijedi kazna od 7.100 kuna (1.847 KM).

Zbog visokih kazni, putnici vrlo dobro paze što će ponijeti.

Pretjeruju. Treba kontrolirati, ali ovo što se radi, što mi doživljavamo to je malo previše mislim, smatra Emir Hišoitović iz Bihaća, piše RTL.

U omiljenoj prekograničnoj shopping meki, Neumu, kažu: Hrvati dolaze u kupovinu, ali biranu.

Kupuju sve namirnice koje se smiju kupovati, od deterdženata, slatkiša, piva… Naravno ne smiju kupovati sireve i meso jasna stvar i to ne kupuju, kazao je Mirko Prović, vlasnik trgovine u Neumu.

Jer meso i mliječni proizvodi uopće ne smiju iz trećih zemalja u Europsku uniju zbog rizika od širenja bolesti. Povrće mora imati sanitarni certifikat. Med i jaja smiju preko granice, no samo do dva kilograma. Dopuštene su i jedna litra žestokog pića, četiri litre vina i 16 litara piva.

U većinu slučajeva je to ako prođe prođe, ali ima dosta toga iz neznanja. Pokušavamo informirati javnost kako preko naših internet stranica tako i dijeljenjem letaka kroz putnički promet, objašnjava Tomislav Katić, predstojnik Graničnog carinskog ureda Stara Gradiška.

Carinici su tako ove godine zaplijenili više od milijun komada cigareta, 5 tisuća litara alkohola, 6 i pol tona mesa, 4 i pol tona mliječnih proizvoda, 5 tona voća i povrća i 800 kilograma meda. Za to su izrekli 4600 kazni u iznosu od 53 milijuna kuna. S ulaskom u Schengen carinska pravila, kao i kazne ostaju iste.

Ulaskom Republike Hrvatske u Schengen neće se ništa promijeniti što se tiče rada carinske uprave, potvrdio je Katić..

A zaplijenjeni špek, kobasice i hrenovke se uništavaju. Jer nitko ne može jamčiti da su zdravstveno ispravni za primjerice doniranje u humanitarne svrhe. A u škrinji na granici završi nešto gotovo svakoga dana. Vjerojatno će i biti puna sve dok BiH i ostale susjedne zemlje ne uđu u EU.

Donosimo što sve možete unijeti u Republiku Hrvatsku

(www.jabuka.tv | Foto: Ivica Galovic/Pixsell)

16 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.