Gdje je danas “djevojčica s kolodvora ZOO”?

Christiane Vera Felscherinow bila je još tinejdžerica kad je cijeli svijet doznao za nju.

Imala je 16 godina kad su je 1978. u Berlinu dvojica novinara magazina Stern zapazila na suđenju muškarcu koji je maloljetnim djevojkama plaćao seks heroinom.

Christiane je bila svjedokinja, a novinari su htjeli doznati više o njoj i svijetu maloljetničke narkomanije i prostitucije, temi koja je u to vrijeme još bila potpuni tabu.

Plan im je bio napraviti dužu priču na osnovu dvosatnog intervjua, no razgovori s Christiane produžili su se na dva mjeseca. Rezultat je bila knjiga “Mi djeca s kolodvora ZOO“, potresan i brutalno iskren roman o izgubljenim tinejdžerima Zapadnog Berlina koji će učiniti sve za svoj svakodnevni fiks.

Knjiga s potpisom Christiane F. postala je svjetski hit, a ona velika zvijezda. 1981. godine snimljen je film “Mi djeca s kolodvora ZOO” u kojem se pojavljuje i David Bowie, čiji je koncert u knjizi jedan od prijelomnih trenutaka za Christiane. Na berlinsku premijeru filma došla je s njim. Kasnije je ispričala kako je spavala s Bowiejem, kao i još jednim glazbenikom koji je obožavao Berlin, Nickom Caveom. Neko vrijeme provela je u Los Angelesu i tulumarila sa zvijezdama, a ta avantura završila je kad su je uhvatili s drogom i deportirali.

Gdje je danas?

Nadam se da će ova knjiga uplašiti ljude više od moje prve knjige i odvratiti ih od droge. Sigurna sam da hoće. Opisuje koliko sam boli prošla u životu i kako ću umrijeti prerano, i to vrlo bolnom smrću.

Nadam se da će ova knjiga uplašiti ljude više od moje prve knjige i odvratiti ih od droge. Sigurna sam da hoće. Opisuje koliko sam boli prošla u životu i kako ću umrijeti prerano, i to vrlo bolnom smrću.

Christiane Felscherinow danas ima 55 godina i snosi posljedice burnog života.

“Mogu umrijeti svakog trenutka, ali ne žalim ni za čim u životu, jer mislim da ništa nisam propustila. U redu sam. Ne bih nikome preporučila da ide mojim putem, ali to je moj život”, ističe Christiane o kojoj je 2013. izdana još jedna knjiga, “Moj drugi život”. Napisala ju je Sonja Vuković, njemačka novinarska srpskog podrijetla i Christianina vršnjakinja koja je s njom također provela mnogo vremena kako bi mogla ispričati što joj se događalo nakon što su je proslavila “Mi djeca s kolodvora ZOO”.

Knjiga opisuje kako Christiane danas živi u stanu u kojem nema previše namještaja i pati od više ozbiljnih bolesti. Fibroza, ciroza jetre, hepatitis C. Više ne podnosi antibiotike, natiču joj jetra i zadržava tekućinu. “To nije život”, govori Christiane.

I dalje je ovisnica o metadonu i alkoholu, a redovito konzumira i marihuanu. Pisalo se da je psihički vrlo nestabilna, da ponekad čuje glasove i bježi iz svog stana u beskućništvo. Više puta se pokušavala riješiti ovisnosti i srediti si život.

Dva puta je prekidala trudnoću, a 1996. je rodila sina Philippa. Njegovog oca upoznala je na jednom od odvikavanja. On ju je ostavio, a Christiane je 2008. socijalna služba uzela dijete.

Nije se mogla pomiriti s tim, pa ga je otela i pobjegla s njim u Amsterdam. Mediji su izvještavali da se ne brine o sinu, da pije i uzima heroin. Ubrzo se vratila u Njemačku i predala sina, a dvije godine kasnije oduzeli su joj roditeljsko pravo.

“Najviše me smeta što svi samo pitaju jesam li ‘čista’. Kao da ništa drugo u vezi mene ne postoji. A ja se ne mogu ‘očistiti’. Nikad nisam htjela ostaviti drogu. Ja ne znam za ništa drugo. Odlučila sam živjeti drugačiji život nego ostali ljudi”, rekla je nedavno Christiane, kći nasilnog alkoholičara koja se počela drogirati sa samo 12 godina, a ubrzo i svojim tijelom plaćati heroin.

(100posto.hr)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.