Gašenje požara kojeg su Haag i političke izjave rasplamsali

Ionako prisutne tenzije u regiji dodatno je podigla presuda Haaškog suda hercegbosanskoj “šestorki”, koju su Hrvati shvatili i kao svojevrsnu presudu svojoj obrani tijekom rata u BiH.

Smiriti stanje

Mnogi u BiH već nastoje politički zlorabiti tu presudu, pa bi današnji dolazak premijera RH Andreja Plenkovića u Mostar trebao umiriti i ohrabriti bh. Hrvate da ni u ovom osjetljivom trenutku nisu sami. Stabilizacija je BiH danas potrebnija više nego ikada, a određeni korak u tom smjeru mogao bi biti i današnji službeni posjet članova Predsjedništva BiH Beogradu, gdje će središnji događaj biti susret i razgovor s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Posjet dolazi u vrlo osjetljivom trenutku, kada su međunacionalne i međudržavne napetosti u regiji izrazito snažne, pa i to što je hrvatski premijer u BiH istog dana kada se članovi državnog Predsjedništva BiH sastaju s predsjednikom Srbije dovoljno govori sam za sebe. Razlog tenzija, naravno, nisu samo nedavne presude Haaškog suda u slučaju Ratka Mladića i šestorice bh. Hrvata, već i istupi samih dužnosnika, piše Večernji list.

Ovo će, kako naglašavaju i beogradski mediji, biti prvi službeni susret Vučića i Bakira Izetbegovića nakon izjave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH kako se nada da će BiH priznati neovisno Kosovo.

Iako su reakcije u Beogradu na ovu i neke druge Izetbegovićeve izjave bile vrlo oštre, sam Vučić spušta loptu pred susret s članovima Predsjedništva BiH.

“Pred nama je dosta izazova, ali i mnogo šansi. Želio bih da u duhu prijateljstva razgovaramo o zajedničkim prioritetima i mogućnostima za unapređenje suradnje koja će doprinijeti razvoju naših zemalja i naroda “, izjavio je Vučić za “Blic”

Ovaj list piše kako postoje velike šanse da se na stolu nađu i prijedlozi o razgraničenju između Srbije i BiH, o čemu se navodno proteklih tjedana intenzivno pregovaralo. Pozivajući se na neimenovani izvor blizak predsjedniku Srbije, “Blic” navodi da je Vućić bio na vezi i s Bakirom Izetbegovićem i s Miloradom Dodikom te da bi rezultati tih razgovora mogli biti poznati već idućeg tjedna.

Toplo-hladno

Sigurno je da bi dogovor o razgraničenju između BiH i Srbije relaksirao i ukupne političke odnose na relaciji Sarajevo – Beograd, pa i unutar same BiH. I jedni i drugi odnosi su na principu toplo-hladno, s tim što u zadnje vrijeme više prevladavaju hladne faze. Budući da su i članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić proteklih dana i tjedana, što izravno, što neizravno, kritizirali jedni druge, upitno je i hoće li u Beogradu nastupati jedinstveno ili idu s tri zasebna stava i politike.

(www.jabuka.tv) 


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.