Galić: Policija iz FBiH ne može djelovati na teritoriju RS-a

Direktor Granične policije Bosne i Hercegovine Zoran Galić poručio je da ne postoji mogućnost za angažiranje policije iz Federacije BiH na teritoriju Republike Srpske jer bi to značilo kršenje zakona.

Galić je rekao da je na njega u proteklom razdoblju izvršen pritisak da pristane na sporazum kojim bi to bilo omogućeno, ali da on ni po koju cijenu nije želio pristati na kršenje zakona.

Simptomatično je da u pripremi tog dokumenta nisu sudjelovali predstavnici Granične policija BiH. Rekli smo da ponuđeni tekst sporazuma nije u skladu sa Zakonom o Graničnoj policiji BiH s obzirom na to da od nadležnog tijela nije utvrđena, niti proglašena ozbiljna opasnost po opću sigurnost ili javni red pa prema tome ne postoji valjana pravna osnova za zaključivanje ovog sporazuma, rekao je Galić za Glas Srpske.

On je pojasnio da jedino Granična policija BiH može zahtijevati podršku odgovarajućih nadležnih institucija, policijskih organa i agencija za provođenje zakona u državi.

Galić je podsjetio da se Granična policija BiH, iz godine u godinu, suočava sa permanentnim nedostatkom velikog broja policijskih službenika, uz nedovoljnu materijalno-tehničku opremljenost.

Od kada su na snazi naše pojačane mjere zbog migrantske krize, nastojimo odgovoriti svim našim zakonskim zadaćama. Međutim, dugotrajno angažiranje naših snaga dovelo je do kronične iscrpljenosti, a što je najgore, u idućem razdoblju mi ćemo se suočavati sa sve složenijim stanjem na granici, naveo je on.

Prema njegovim riječima, sve složenije stanje na granici zahtijevat će maksimalno angažiranje ne samo Granične policije, već i cijele društvene zajednice, kako u BiH, tako i međunarodnih organizacija.

Na pitanje jesu li institucije na razini države odgovorile potrebama Granične policije, kada je riječ o zaštiti granice, Galić je rekao da bi u tom slučaju ova institucija imala odgovarajući pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, koji bi zadovoljavao njene stvarne potrebe, prenosi N1.

On je dodao da bi u tom slučaju postojala usvojena strategija o upravljanju migrantskom krizom, s jasnim uputstvima za rad i definiranim mjerama.

Granična policija bi bila dobro materijalno-tehnički opremljena i kadrovski popunjena. Imala bi nove zakonske odredbe, koje se odnose na pitanja boravka i kretanja stranaca, izmijenjene odredbe o pravu na azil i slično. Međutim, to, nažalost, nije tako, naveo je Galić.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.