Galerija “Tau”: Grafike iz ciklusa “Zvuk tišine” Ane Šimić predstavljene u Čapljini

Izložba “Zvuk tišine” mostarske grafičarke Ane Šimić otvorena je u utorak čapljinskoj Galeriji “Tau”.

Ovo je peta izložba mlade grafičarke iz Mostara, a ciklus “Zvuk tišine” u Čapljini je bio upotpunjen s 20 novih radova koji su uvod u novi grafički ciklus.

Ciklus “Zvuk tišine” nastajao je paralelno uz izradu diplomskih radova na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, sa sjedištem u Širokom Brijegu. Tematika radova oslanja se na složene odnose i psihologiju čovjeka kao pojedinca ali i u interakciji s ostalim ljudima.

Autorica je izjavila da su matrice posebne zbog načina obrade grafičke matrice, ali i simbolike koju nose. Alternativnom obradom matrice kroz razne stilove kao što su art brut, enformel i tašizam radovi su dobili jednu neponovljivu likovnu vrijednost.

Svojim djelima Ana Šimić tematizira svijet bez prepoznatljivoga, predjele svijesti i mašte preneseni su na papir u metamorfozi između života koji živimo i onoga koji bi htjeli. Otud slijedi i estetska vrijednost detalja, sitnice i fragmenta. Ipak, koliko god da se radi o gašenju tradicije i raskidu s prethodnim, riječ je o klijalištu za novi rast i razvoj, u nešto novo i nepoznato.

Autorica je naglasila da se među radovima iz ciklusa nalaze i novi radovi čija je tematika pokret i zanos, te se za razliku od prethodnih radova u novim pojavljuje element boje.

Također je pozvala umjetnike na rad i zalaganje jer smatra da se trud i kvaliteta uvijek prepoznaju te da je apstinencija od umjetnosti poraz za umjetnika a samim tim i za društvo.

U glazbenom dijelu nastupili su trio Manuela, Ana i Vlado a u duetu Antea i Luka.

Centar za obrazovanje i kulturu “Akademija” Čapljina organizator je već spomenute izložbe koja se održava u sklopu manifestacije “Dani svetog Franje”. Izložba grafika ostaje otvorena do sredine listopada.

O umjetnici:

Ana Šimić rođena je u Mostaru 1991. godine, opći smjer Gimnazije fra Dominika Mandića završila je u Širokom Brijegu te je tu upisala i Akademiju likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru. U klasi profesora Igora Dragičevića diplomirala je grafiku 2017. godine, a već je osvojila i vrijedne nagrade i priznanja.

Prošle godine bila je dobitnicom međunarodne nagrade “Privatno i javno”, prvom samostalnom izložbom otvarala je likovnu manifestaciju “Jesen grafike” u Banjoj Luci, a sudjelovala je na više likovnih kolonija i skupnih izložbi. Članica je i Udruge likovnih umjetnika “En Face”, a od 2017. predsjednica je DHLU-a u FBiH.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.