FUP upozorio na “Nigerijske prijevare” preko interneta

Federalna uprava policije želi upozoriti građane da su sve učestalije prijevare putem interneta poznate kao “Nigerijske prijevare”. Ova vrsta prijeevara vrši se putem E-maila, društvenih mreža, ali i drugih komunikacijskih kanala na internetu.

U posljednjim slučajevima “Nigerijskih prijevara” s kojima je upoznata Federalna uprava policije, radilo se o tzv. “ljubavnim prijevarama”. Izvršenje ovog kaznenog djela je usmjereno prema pojedincima koji su usamljeni ili koji traže ljubav. Na različitim društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje prevaranti su kreirali lažne profile kako bi u svoju mrežu namamili usamljene žene i muškarce.

Nakon što pažljivo odaberu profil žrtve, upoznavajući određene detalje o toj osobi, poput podataka o prijateljima, zanimanjima i statusu, započinju komunikaciju, koja ima za cilj doprijeti do emocijeaspomenutih osoba te ih na taj način pridobiti za ostvarivanje novčane koristi. Komunikacija traje sve do trenutka kada prevaranti predlože slanje paketa na vašu adresu tražeći vaše osobne podatke. Prevaranti obično koriste službene dokumente prilikom svakog od navedenih zahtjeva.

Ako žrtva pristane, počinju zahtjevi za raznim novčanim transakcijama koje se na početku tiču transfera spomenutog paketa, ali vremenom postaju prijetnje i ucjene koje se tiču osobnog integriteta žrtve, koja s ciljem “rješavanja problema” uplaćuje dodatne novčane iznose.

Pozivamo građane da ne nasjedaju na ovaj vid prijevara, koje imaju za cilj emotivno iskorištavanje osoba i njihovu lakovjernost. Federalna uprava ukazuje na potrebu povećanja razine informacijske sigurnosti korisnika interneta u Bosni i Hercegovini i podizanja svijesti o aktualnim trendovima kada je u pitanju računalni kriminal, priopćeno je iz FUP-a.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.