FUP upozorava: U BiH aktualna mrežna krađa identiteta

BiH se posljednjih godina bilježi veći broj korisnika interneta, čime je porastao i rizik od raznih prijevara građana, a iz Federalne uprave policije ističu kako je trenutačno aktualan “phishing” ili mrežna krađa identiteta u cilju zloupotrebe platnih kartica građana.

‘Phishing” se uglavnom izvodi e-porukama ili tekstualnim porukama u realnom vremenu (instant messaging), u kojima se od korisnika često traži da na lažnim internetskim stranicama ostave svoje podatke, a nakon što to učine, te podatke kriminalci zloupotrebljavaju radi ostvarivanja imovinske koristi.

Kada su u pitanju pojavni oblici, policija najčešće zaprima prijave koje se odnose na internetske napade korištenjem “ransomware” – cryptolockere te BEC prijevare (Business e-mail compromise), kažu iz FUP-a.

Naime, u konkretnom primjeru napadači, koristeći sigurnosne propuste u informacijskom sustavu žrtve, vrše neovlašten pristup e-mail serveru i manipulaciju s njegovim postavkama u dijelu e-mail forwardinga, a potom, nakon pribavljenih saznanja o dogovoru o kupnji roba i usluga te njihova plaćanja, vrše blokadu komunikacije legalnog dobavljača.

Nakon tih radnji, predstavljajući se kao legalni dobavljač, pod izgovorima, npr., problema zbog pandemije COVID-19 i dr. te obično navodeći žurnost u postupanju, vrše izmjenu bankovnih računa za plaćanje.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.