FUP pretresa Dom zdravlja, tri osobe uhićene u Bihaću

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) po nalogu Tužiteljstva Unsko-sanskoe županije od jutros pretresaju prostorije Doma zdravlja Bihać.

U FUP-u su za Klix.ba potvrdili da je akcija u tijeku te da se vrše pretresi na osnovu naredbe Općinskog suda u Bihaću, a pod nadzorom Tužiteljstva USŽ-a. U Tužiteljstvu su pak kazali da u ovom trenutku ne mogu davati komentar te da će se tijekom dana očitovati o ovom predmetu.

Prema neslužbenim informacijama, uhićene su tri osobe, među njima i trenutačna direktorica Doma zdravlja Anela Kasumović.

Iako nisu poznati razlozi za akciju, pretpostavlja se da bi mogla imati veze sa zapošljavanjem 38 osoba u ovoj zdravstvenoj ustanovi samo u protekloj godini.

Naime, prije nekoliko dana Vlada USŽ-a je smijenila dosadašnji Upravni odbor Doma zdravlja Bihać i imenovala privremeni.

Kao razlog za smjenu naveli su upravo prekomjerna zapošljavanja.

Članovi Upravnog odbora Doma zdravlja Bihać su, suprotno standardima i normativima zdravstvene zaštite u Federaciji BiH, dakle suprotno normativima medicinskog i nemedicinskog kadra u zdravstvenim ustanovama, na osnovu kojih se vrši financiranje zdravstvene ustanove od Zavoda zdravstvenog osiguranja, dozvolili prekomjerno zapošljavanje, čime je nanesena ogromna šteta ovoj zdravstvenoj ustanovi. U 2018. godini zaposleno je 38 osoba zbog čega ustanovi nedostaju novčana sredstva za provođenje kolektivnih ugovora u sektoru zdravstva i obveza dobavljačima, a o čemu dosadašnji Upravni odbor nije raspravljao, niti je izvještavao ministarstvo, istaknuto je iz Ministarstva zdravstva i socijalne politike USŽ-a.

Više detalja o ovoj akciji bit će poznato tijekom dana.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.