FTV podnijela kaznenu prijavu protiv Uprave BHRT-a

Radio-televizija Federacije podnijela je kaznenu prijavu Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine i SIPA-i protiv članova Upravnog odbora BHRT-a, izvijestili su s FTV-a.

Prijava je podignuta protiv generalnog direktora BHRT-a, direktora BHT-a, direktora BH Radija 1 i drugih NN osoba, naveli su. Terete ih da su počinili kazneno djelo Udruživanje radi činjenja kaznenih djela iz članka 249. stav 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine i Zloupotreba položaja ili ovlasti iz članka 383. Kaznenog zakona Federacije.

Kaznenu prijavu RTV Federacije je podnijela protiv Rajka Radovanovića, člana Upravnog odbora BHRT-a, Valentine Rupčić, članice Upravnog odbora BHRTa, Elvira Lemeša, člana Upravnog odbora BHRT-a i Slavka Roliha, člana Upravnog odbora BHRT-a. Prijava je podnesena i protiv generalnog direktora BHRT-a Belmina Karamehmedovića, direktora BHT-a Marija Vrankića, direktora BH Radija 1 Dejana Kerleta i drugih NN osoba.

Kako navode s FTV-a, prijava je podnesena zbog osnovane sumnje da su dana 8. svibnja 2024. godine, djelujući u službenom položaju i kao odgovorne osobe, članovi Upravnog odbora BHRT-a, direktor BHRT-a, direktor BH Radija1 i dr., postupili suprotno odredbama Zakona o javnom radio-televizijskom sustavu Bosne i Hercegovine na način da su samovoljno i bez ovlaštenja spriječili emitiranje programa FTV-a i Federalnog radija.

Ugašena Federalna televizija

Odluku su donijeli 6. svibnja 2024. godine i po istoj postupili, te sprječavali zaposlenike FTV-a da pristupe svojim radnim mjestima i obavljaju svoje redovne zadatke.

Prekid emitiranja su okončali 8. svibnja 2024. godine u 19:30 sati, iako su Rješenje od Općinskog suda u Sarajevu od 8. svibnja 2024. godine, kojim se određuje privremena mjera osiguranja i zabranjuje BHRT-u da prekine emitiranje programa RTV Federacije, zaprimili u 16:10 sati, od kada su bili dužni po istom rješenju postupiti.

Postupajući tako počinili su kazneno djelo Udruživanje radi činjenja kaznenih djela iz članka 249. stavak 1. Kaznenog zakona BiH i Zloupotreba položaja ili ovlasti iz članka 383. Kaznenog zakona Federacije BiH.

Obustavom emitiranja programa RTVFBiH, šteta je nastupila ne samo za RTVFBiH nego i za sva treća lica s kojima RTVFBiH ima zaključene ugovore i prema kojima ima ugovorom definirane obaveze, proizašle iz pretpostavke da se program RTVFBiH emitira redovno.

Nesumnjivo je da su prijavljene osobe, navedeno je u prijavi, počinile kazneno djelo zloupotrebe službenog položaja, prekoračivši granice svojih službenih ovlasti, jer nitko nije ovlašten da po ugledu na nedemokratske postupke uskraćuje emitiranje javnom servisu.

Nije uopće sporno da niti jedan zakon na snazi u BiH ne propisuje ovlast direktora BHRT-a ili članova Upravnog odbora BHRT-a, odnosno, BHT-a ili BH Radija 1 da ukine emitiranje jednog kanala, naveli su s FTV-a te dodali da ova kaznena djela, a posebno ovo prijavljeno, spada u kategoriju kriminaliteta koji predstavlja visok stupanj opasnosti za društvo, derogiranje uloge sudova, provođenje samovlašća.

Kaznena prijava je podnesena Tužiteljstvu BiH i Agenciji za istrage i zaštitu.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

  • Gledam samo tv kanale RH ove muslimanske nevatam jer nisu digitalne. Osobno mi nesmeta što je ugašena ftv ili bilo koja druga bh tv jer to negledam. Da vatam HB tv onda bi naravno gledo ali nisam pa zato isključivo postaje iz Hrvatske. Ako nekog zanima , moje prebivalište ŽZH.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.