Frontex: U BiH nalazi se 800.000 komada ilegalnoga oružja

Tijekom 2016. godine zabilježen je porast broja izdanih odobrenja za nabavu vatrenoga oružja, a u nekim slučajevima ilegalno naoružanje iz rata prepravlja se u lovačko koje se zatim evidentira, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

No, u svim dijelovima BiH zaostala je velika količina naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava koji se na “crnom tržištu” mogu kupiti bez većih problema i za relativno nisku cijenu u odnosu na zemlje Europske unije. Prema službenim podacima europske agencije za zaštitu granica Frontex, koja je upozorila na opasnost krijumčarenja naoružanja iz BiH, u BiH se, prema njihovim informacijama, nalazi oko 800.000 komada oružja u ilegalnom posjedu, piše Večernji list BiH.

Iako bh. vlasti još nisu napravile službene procjene o količini ilegalnoga naoružanja, istraživanje UNDP-a pokazalo je kako je riječ o približno 750.000 komada raznih vrsta oružja. Prema trenutačno važećoj zakonskoj regulativi, odobrenje za nabavu oružja može se izdati radi osobne zaštite, lova i sportskoga streljaštva, ali i tijelima vlasti, poduzećima i drugim pravnim osobama u svrhu zaštite imovine.

Vlasti u BiH su u cilju smanjenja količine ilegalnoga oružja i njegove nabave na “crnom tržištu” napravile novi pravni okvir prema kojem će svaka puška, pištolj, metak…, koji se proizvedu ili uvezu u BiH, morati biti označeni, a svi podaci idu u zajednički bh. registar tako da se u svakom trenutku može identificirati svaki komad lakoga naoružanja i pripadajućega streljiva.

BiH se, kao članica UN-a i potpisnica Konvencije UN-a protiv transnacionalnoga organiziranoga kriminala, mora boriti protiv svakoga oblika ilegalne trgovine naoružanjem, a ne da bh. sigurnosne strukture javno ismijavaju strani novinari. Prema protokolu koji je potpisan i s Misijom OESS-a, bh. vlasti su dužne svaki komad oružja proizveden na prostoru BiH nakon 30. lipnja 2001. označiti na način da se omogući njegovo praćenje.

Oznake moraju sadržavati informacije koje će istražiteljima omogućiti odrediti minimalno godinu i državu u kojoj je lako naoružanje i streljivo proizvedeno uz prateći serijski broj. Oznake ili markiranje lakoga oružja i streljiva moraju biti uneseni u registar, a svaki oblik brisanja oznaka povlači sa sobom i teške kazne.

Spomenimo kako je BiH, zbog velike količine zaostaloga oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava iz rata, u svjetskim medijima i stranim obavještajnim službama označena kao država u kojoj kriminalci i terorističke skupine mogu bez većih problema ilegalno doći do naoružanja. Postojeći sustav označavanja lakoga naoružanja i streljiva koje se proizvodi u BiH naslijeđen je iz bivše Jugoslavije, a zbog globalnih sigurnosnih prilika, proglašeno je zastarjelim pa se zbog toga donosi novi Zakon o obilježavanju maloga oružja, lakoga naoružanja i pripadajućega streljiva.

Prema novim pravilima, svaki komad oružja i streljiva koji se proizvede u Bosni i Hercegovini, u nju uveze ili izveze iz nje, imat će jedinstvenu proizvodnu oznaku (JPO) uz oznaku uvoza.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.