Fratri na Humcu iz vlastitog maslinika dobili 95 litara ulja

Franjevci su na ovim prostorima stoljećima čuvari narodne tradicije i kulture, a znano je kako su u ljubušku krajinu došli još za vrijeme Kotromanića te osnovali samostan na Humcu još početkom 15. stoljeća.

Uslijedila su burna vremena, no franjevci su i danas ovdje. Obitavaju u samostanskom zdanju izgrađenom 1867. godine te se osim pastoralnim radom, fratri, kako ih u narodu odmilja zovu, u ovom kraju odnedavno bave i maslinarstvom.

Imamo mladi nasad od 200 stabala maslina, a posadili smo ga prije nekoliko godina. Prošle godine smo od njega dobili 95 litara maslinova ulja, što nam je dovoljno za vlastite potrebe, priča gvardijan fra Dario Dodig vodeći ekipu Agrokluba kroz skladno uređeno samostansko dvorište bogato i drugom vegetacijom.

Osim mladog maslinika, posebnost ovoga samostana je i prva javna muzejska zbirka u Bosni i Hercegovini, a koja je otvorena prije 135 godina, točnije 25. ožujka 1884. godine.

Franjevački muzej na Humcu najstarija je muzejska zbirka u BiH. Izložena je i Humačka ploča iz XII. stoljeća, najstariji očuvani spomenik na području današnje BiH, pisan mješavinom glagoljice i starohrvatske ćirilice – bosančice, priča fra Dario.

Osim muzeja, tu je i Galerija Majka koja ima sedam izložbenih dvorana, a objedinjuje jedinstvenu zbirku koja sadrži 300-tinjak umjetnina, od čega je gotovo 140 skulptura u raznim materijalima, a ostalo su slike, crteži i grafike.

Bogatu povijest franjevci samostana na Humcu čuvaju i nadograđuju novim spoznajama i aktivnostima, a bavljenje maslinarstvom i proizvodnjom maslinova ulja savršeno nadopunjuje mozaik njihova djelovanja, piše Agroklub.ba.

(www.jabuka.tv)1 komentar

  • STA JE TO, NISTA! DA VIDITE FRA ANTU U LJUTOM DOCU , STA ON SADI I IMA! SVE SAM RADI! CVICA NI U KAKVE CURE NEMA KO U NJEGA! KAVADE, PAPRIKE, KUPUSA, CVICE OKO CRKVE! DIVOTA! SAM KUVA, OETE, CISTI PEGLA! NEMA SLUSKINJA GOSPODNJI!! DRAGA JABUKO tv ODI I VIDI!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.