Franjevački muzej u Fojnici kandidiran za Europski muzej godine

Muzej Franjevačkoga samostana “Duha Svetoga” u Fojnici kandidiran je za nagradu Europski muzej godine, u konkurenciji od 60 europskih muzeja, a pismena potvrda za to u četvrtak je franjevcima “stigla u ruke”. To je ujedno i potvrda višestoljetne tradicije bosanskih franjevaca da šire ime svoje domovine diljem svijeta, ponosno pokazujući obilje kulturne baštine što je godinama čuvaše pod svojim okriljem.

Istaknuo je to za Fenu gvardijan ovoga samostana fra Miro Relota, naglasivši da je pismom potvrđeno da je muzej zadovoljio sve kriterije za nagradu te da su prethodno članovi žirija prije tri mjeseca posjetili samostan, obišli kompletnu postavku, a potom odluku o kandidaturi donijeli nakon sastanka u Francuskoj u studenom.

Dodjela nagrade bit će održana u svibnju u Zagrebu, a prethodno zadatak franjevaca bit će da pokažu koji je muzejski eksponat najvažniji.

”Jako smo ponosni na ovu informaciju, kao Fojnica i kao franjevačka provincija, a posebno kao Bosna, jer to nije samo zasluga zadnjih fratara, već svih fratara koji su u zadnjim godinama, stoljećima i desetljećima radili da bi Fojnica imala i sačuvala te lijepe eksponate koje posjedujemo”, istaknuo je.

I kustos ovoga samostanskoga muzeja fra Janko Ljubos ocjenjuje za Fenu da su svi vrlo ponosni na obavijest o službenoj kandidaturi, misleći tu na sve fratre od prije 650 godina koji su sakupljali brojne eksponate što čine okosnicu današnjega muzeja.

”Fra Leonardo Ćuturić jako je puno uradio na tom planu između dvaju svjetskih ratova, a također i fra Bono Šapina. Prije 15 godina dao sam tu zgradu srušiti do temelja, a potom izgraditi potpuno novu. Završio ju je gvardijan fra Mirko Majdandžić, a poslije ju je kraju priveo gvardijan fra Nikica Vujica. Zaista smo ponosni na sve te ljude i sve ono što u muzeju danas imamo”, naglasio je fra Janko.

Muzej Franjevačkoga samostana baštini neprocjenjivo kulturno-povijesno blago koje svjedoči o višestoljetnom postojanju države BiH i njezinih naroda, a nalazi se na Listi kulturno-historijskoga blaga BiH. U njegovu brojnu zbirku ubraja se i originalni plašt fra Anđela Zvizdovića te jedna od najvećih knjižnica s oko 50.000 naslova.

Posjeduje brojne vrijedne predmete, povijesne nalaze, knjige, povijesne dokumente te različite iskopine iz 11. stoljeća prije naše ere. Uglavnom je riječ o različitoj vrsti oružja te fibula, odnosno različitih ukrasa i kopči iz 7. stoljeća prije naše ere, kao i starim nošnjama, primjercima starih zanata kojima su se ljudi u Fojnici bavili, a tu je prvenstveno riječ o proizvodima od zlata i srebra.

Muzej posjeduje i galeriju vrijednih umjetničkih slika, među kojima je najstarija datirana slika iz povijesti umjetnosti BiH – riječ je o djelu iz 1328. godine rađenom tehnikom tempere na dasci.

(Fena)

2 komentara

Komentiraj: