Franjevačka galerija u Vinkovcima predstavila “Slikarstvo mira” fra Mirka Ćosića

Franjevačka galerija Široki Brijeg u utorak je retrospektivnom izložbom djela fra Mirka Ćosića, pod nazivom “Fra Mirko Ćosić – Slikarstvo mira i težnje za dostizanjem stvarnoga” gostovala u Galeriji likovnih umjetnosti “Slavko Kopač”, sastavnici Gradskoga muzeja Vinkovci.

Izložba je otvorena u 19 sati, a na retrospektivnoj izložbi bilo je prikazano 61 djelo prvoga slikara u zapadnoj Hercegovini lokalnoga podrijetla, rođena u Buhovu pored Širokoga Brijega.

Protokol otvorenja vodio je povjesničar umjetnosti Ivica Belamarić, djelatnik Galerije likovnih umjetnosti “Slavko Kopač”, a program je započeo glazbenim brojem. Nazočnima se obratio i ravnatelj Gradskoga Danijel Petković te zamjenik gradonačelnika Gabrijel Šokičić.

Fra Vendelin Karačić, voditelj umjetničkoga programa Franjevačke galerije, nazočnima je predstavio život i kronologiju djelovanja širokobriješkoga franjevca i umjetnika fra Mirka Ćosića. Povjesničar umjetnosti Beat Čolak govorio je o likovnim kvalitetama njegova stvaralaštva te je istaknuo da je fra Mirko Ćosić, unatoč svim teškoćama s kojima se suočavao u životu, “stvorio opus u kojemu se može naći štošta ugodno ljudskom oku i prijemčivo duhu. U njegovim djelima nema životnih tragedija i teškoća vremena u kojemu je živio i koje je i on sam morao prebroditi – sve su ovo pročišćeni i probrani plodovi umjetničkoga duha”, istknuo je Čolak na otvorenju izložbe.

Fra Mirko Ćosić rođen je u Buhovu 19. srpnja 1903. godine. Pučku školu pohađao je u susjednom selu Rasno, a 1917. upisao se u Franjevačku klasičnu gimnaziju u Širokom Brijegu. Godine 1929. mostarski biskup zaredio ga je za svećenika te je iste godine slavio i mladu misu. Godine 1935. diplomirao je na zagrebačkoj Kraljevskoj akademiji za umjetnost i umjetni obrt, u klasi prof. Vladimira Becića. Preminuo je 16. srpnja 1967. godine. Za života nije izlagao, a prva samostalna izložba postavljena je 1986. godine.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.