Franjevačka galerija Široki Brijeg gostuje u Vinkovcima

Franjevačka galerija Široki Brijeg u utorak retrospektivnom izložbom djela fra Mirka Ćosića gostuje u Galeriji likovnih umjetnosti “Slavko Kopač” Gradskoga muzeja Vinkovci.

Otvorenje izložbe bit će upriličeno u 19 sati. Radi se o retrospektivnoj izložbi više od 60 djela prvoga slikara u zapadnoj Hercegovini lokalnoga podrijetla, rođena u Buhovu pored Širokoga Brijega.

U predgovoru naslovljenom “Slikarstvo mira i težnje za dostizanjem stvarnoga”, povjesničar umjetnosti Beat Čolak zapisao je: “Skromno smjerajući ljepotu prirodnoga svijeta prenijeti i ovjekovječiti vlastitim slikarskim trudom, fra Mirko Ćosić umjetnošću si je osigurao istaknuto mjesto. Pa i ako ta umjetnost ne pripada vrhunskim dostignućima i možda se nikada neće nalaziti u svjetski poznatim kolekcijama, ipak je valja cijeniti jer pokazuje početne korake u razvoju ideje i talenta čije plodove danas mnogo lakše nalazimo i ubiremo.”

Fra Mirko Ćosić rođen je u Buhovu 19. srpnja 1903. godine. Pučku školu pohađao je u susjednom selu Rasno, a 1917. upisao se u Franjevačku klasičnu gimnaziju u Širokom Brijegu. Godine 1929. mostarski biskup zaredio ga je za svećenika te je iste godine slavio i mladu misu. Godine 1935. diplomirao je na zagrebačkoj Kraljevskoj akademiji za umjetnost i umjetni obrt, u klasi prof. Vladimira Becića. Preminuo je 16. srpnja 1967. godine. Za života nije izlagao, a prva samostalna izložba postavljena je 1986. godine.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.