Francuska tražila pomoć sigurnosnih agencija u BiH

Nakon sastanka je rečeno da je francuska policija, putem Interpola zatražila pomoć od sigurnosnih agencija u našoj zemlji. Tražene su informacije o određenim osobama, koje se dovode u vezu sa terorističkim napadom u Parizu, ali nijedna od njih nije državljanin BiH.

“Mi smo dio te međunarodne intenzivne potrage i pružamo pomoć. Što se tiče naših kapaciteta mislim da imamo dobru strategiju za borbu protiv terorizma i moramo učiniti sve da sve institucije ispoštuju sve što je predviđeno. Govorili smo i o problemima koje imamo, da nismo na najboljoj razini. Opći zaključak je da moramo postići sve što treba da se zaštitimo od ovakvih događaja”, kazao je ministar Dragan Mektić.

Denis Zvizdić je rekao da su svi izrazili zgražanje zbog terorističkog akta u Parizu te da će uraditi sve što veleposlanstvo Francuske zatraži. Podignut je stupanj sigurnosti svih diplomatsko-konzularnih predstavništava.

“Kontaktirao sam ministra vanjskih poslova (Igor Crnadak) i nemamo informaciju kako je među poginulim ili povrijeđenim osobama netko iz naše zemlje. Identifikacije još uvijek traju, tako da ćemo još sačekati”, kazao je Zvizdić na press konferenciji održanoj nakon sastanka.

Dodao je kako je zaključeno da će Vijeće ministara nastaviti raditi na provedbi strategije za borbu protiv terorizma i svih oblika ekstremizma, da će i dalje davati svaku vrstu pomoći agencijama i Tužiteljstvu BiH.

“Očekujemo da će sve institucije realizirati svoje obveze, očekujemo da će VSTV imenovati osam tužitelja za koje je Vijeće ministara već prošle godine osiguralo sredstva a čija bi uloga bila borba protiv terorizma i ekstremizma. Dajemo punu podršku i smatramo da mir i bezbjednost nemaju cijenu. To je nešto što je u ovom trenutku najvažnije”, kazao je Zvizdić.

Borba protiv terorizma ima globalni karakter i BiH će biti dio te borbe u nastojanju da se spriječe ovakvi napadi koji devastiraju sve civilizacijske napore za suživot u mirnom ambijentu. Brzo će biti reaktivirana sva tijela koja će provoditi strategije za preventivno djelovanje za efikasnu borbu protiv terorizma.

Glavni tužitelja Tužiteljstva BiH Goran Salihović je kazao kako je sastanak bio veoma koristan te da su se složili da moraju pojačati sve kapacitete što se tiče sigurnosti, da tu država ne može i ne smije štediti.

“Donesen je jedan od zaključaka da VSTV imenuje osam tužitelja, jer je nemoguće da jedan i po tužitelj radi na predmetima terorizma. To je nedopustivo. Što se tiče koordinacije policijskih tijela, ona mora biti još bolja i Ministarstvo mora okupiti sve kako bi bili spremni za ovakve situacije”, kazao je Salihović.

Prema riječima direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsada Vilića, policijske i obavještajne agencije su pojačale “pokrivanje” sigurnosno  interesantnih osoba, ali nizko nije privođen na saslušanje.

Zaključeno je da će se održati još zajedničkih sastanaka kako bi se što više uradilo na prevenciji terorističkih napada.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.