Francuska desničarka FBiH nazvala “muslimanskim entitetom” te zatražila kaznu od Bruxellesa zbog posla s Kinezima – Jabuka.tv

Francuska desničarka FBiH nazvala “muslimanskim entitetom” te zatražila kaznu od Bruxellesa zbog posla s Kinezima

Zastupnica u Europskom parlamentu Virginie Joron, inače članica desničarskog Nacionalnog saveza Marine Le Pen, dostavila je Europskoj komisiji pismeni upit koji se odnosi na BiH.

U svom upitu Joron konstatira da je od 1996. godine Bruxellles isplatio BiH 3,6 milijardi eura te dodaje da je BiH, kao i Turska, kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji (EU).

Međutim, u ožujku 2019. godine većinski muslimanski entitet u BiH ugovorio je kredit od 614 milijuna eura od kineske banke (EXIM) za projekt izgradnje elektrane na ugljen snage 450 MW. Predstavnik Komisije navodno je čak potvrdio da je još jedan kineski kredit, koji se odnosi na izgradnju autocesta, već doveo državne financije u poteškoće, navodi Joron, prenosi Faktor.ba.

Dodaje da je taj službenik izjavio da BiH i zemlje kandidatkinje moraju poštivati pravila EU-a o energetici i državnoj pomoći te da ovakvi sporazumi nisu kompatibilni sa zakonima EU-a. S tim u vezi je Europskoj komisiji dostavila tri pitanja.

  1. Koliko novca će Evropska komisija uplatiti BiH u 2019. godini?
  2. Kakav će utjecaj imati subvencije na otvaranje radnih mjesta za europske radnike?
  3. Hoće li Komisija muslimanskom entitetu Bosne i Hercegovine izricati novčane kazne ili će prihvatiti da se Bruxelles i dalje ignorira, unatoč isplaćenim sredstvima?

Zanimljivo je i donekle očekivano da je zastupnica Nacionalnog saveza, stranke poznate po izuzetno desničarskim stavovima, entitet FBiH nazvala “muslimanskim”, u potpunosti zanemarujući činjenicu da etnička struktura ovog entiteta nije jednolična, a naročito činjenicu da se i odluke o davanju suglasnosti na podizanje kineskog kredita nije mogla usvojiti bez “nemuslimanskih zastupnika”. 

(www.jabuka.tv)


5 komentara

  • To je netko nesto pitao “vecinske”Hrvate?Daj ne blamirajte se zivota ti!Jefino su to Hrvati mogli potpisati ali tek nakon izracuna koliko ce oni osobno moci hapnuti!?Majku rodjenu bi prodali za novce,a zena nista nije krivo rekla!Svaka joj je na mjestu i bravo!Gdje su sad Bakir.Dzaferovic. onaj iz 60 min?Sto vec nisu poceli lajati?Evo umalo zaboravih Zeljana Hrvatica!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.