Fra Zvonimir Pavičić održao koncert gregorijanskih napjeva

Fra Zvonimir Pavičić održao je koncert duhovne glazbe – gregorijanskih napjeva u ponedjeljak navečer u crkvi svetih Petra i Pavla u Sovićima.

Sveta misa započela je u 19:00 sati molitvom na čast sv. Petra i Pavla, a samu misu predslavio je fra Zvonimir, u koncelebraciji je sudjelovao župnik župe Gorica-Sovići fra Stipe Marković. Fra Zvonimir je u propovijedi obrazložio pročitano evanđelje, a mnogobrojni puk skrušeno je upijao svaku njegovu riječ.

Svečano misno slavlje prekrasnim pjevanjem uveličala je glazbena sekcija Frame Međugorje koju je vodio Mario Berišić.

Nakon svete mise uslijedio je koncert gregorijanskih napjeva. Prije samog nastupa, širokobriješki franjevac je nazočnima obrazložio kako gregorijansko pjevanje predstavlja pjevanu Božju riječ, prvi, iskonski oblik pjevanja u crkvama, a prije svake pjesme uvodno je obrazložio njezino značenje i vrijeme kada se pjeva.

Iako se gregorijansko pjevanje u zadnje vrijeme može sve manje čuti, slušatelji u Sovićima su ostali zapanjeni njenom ljepotom i tekstovima, piše portal Bratovštine svetog Stjepana Prvomučenika.

Nakon koncerta posjetitelji su pristupali fra Zvonimiru s riječima hvale i čestitkama, oduševljeni, ali i tužni što se ovaj način pjevanja ne može češće susresti u našim crkvama.

Fra Zvonimirov prekrasni glas i mnogobrojne riječi hvale probudile su želju u organizatorima da uskoro, uz Božji blagoslov, organiziraju još jedan sličan koncert gregorijanskog pjevanja.

Skladbe koje su otpjevane uključuju:

  • Nebesa odozgo rosite
  • Parce Domine
  • Salve Regina
  • Ave maris stella
  • Nek mi se jezik za nepce prilijepi

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.