Fra Vendelin Karačić: Franjevačka galerija nema podršku, ali nastojat ćemo održati dinamiku

Voditelj umjetničkoga programa Franjevačke galerije u Širokom Brijegu fra Vendelin Karačić pozitivnim je ocijenio rad Galerije u ovoj godini, a što se tiče planova za 2018. godinu kazao je kako će pokušati zadržati dinamiku rada prethodnih godina.

U protekloj smo godini razmijenili izložbe s galerijama “Slavko Kopač” u Vinkovcima, “Novim hramom” u Sarajevu i Umjetničkom galerijom BiH, gostovali u “Galeriji T” u Čapljini, rekao je za Fenu fra Vendelin.

Istaknuo je da je Franjevačka galerija surađivala i s galerijama u Ljubljani, Zagrebu, Mostaru. Ukupno je u samoj Galeriji i na gostovanjima realizirano dvadesetak programa. Prema njegovim riječima, Franjevačka galerija u Širokom Brijegu djeluje kao samostanska ustanova.

Nismo se uspjeli registrirati kao pravna osoba. Zakon traži određeni broj zaposlenih stručnih osoba, a mi tek od prošle godine imamo jednu zaposlenicu. Galerija nema stalna primanja, već od Grada Širokoga Brijega i Županije Zapadnohercegovačke povremeno dobivamo potporu, ali tim sredstvima ni blizu ne možemo pokriti naše troškove, dodao je.

Fra Vendelin Karačić: Franjevačkoj galeriji potrebne su promjene i podrška

Franjevačka galerija, osim izložbene aktivnosti, ima i druge zanimljive programe, popunjava se knjižnica i katalogiziraju umjetnine. Fra Vendelin je naveo kako se u prostorijama Galerije održavaju koncerti i predstavljanja knjiga, a tiskaju se i 14-lisni kalendare, na kojima se ponešto zaradi.

Što se tiče planova za 2018. godinu, fra Vendelin je kazao kako će pokušati zadržati razinu i dinamiku rada Franjevačke galerije prethodnih godina.

Inače, prvi stalni postav Franjevačke galerije s nešto više od 280 slika i skulptura otvoren je 25. srpnja 1990. godine. U to vrijeme fundus Galerije sadržavao je oko 1.000 likovnih djela izrađenih u svim slikarskim i kiparskim tehnikama.

(Fena)


8 komentara

 • Koja je svrha te galerije?
  Što se radi na pitanju otkrivanja zločina na Brigu? Što su uradili Franjevci koji su tu duži niz godina po tom pitanju? Koliko je osuđeno zločinaca koji su pobili, zapalili naše Fratre???!

  • Svrha je ocuvanje kulturne bastine, promicanje kulture i osobnog duhovnog progresa nad ljudskom prazninom i primitivizmom koji se ocituju i kroz tvoj komentar. Na otkrivanju zlocina se radilo i radi se. Franjevci koordiniraju i ustupaju potrebne podatke. A sto se tice osudjenih, uzmi digitron pa sracunaj koliko je godina proslo od spaljivanja pa dok si konacno mogo istać hrvatski grb. Ne znam jel ti jasno o cemu ti pricam. Jedno je argumentirano pricat, drugo baljuzgat. Pozdrav. P.S. ne bih zeljela da svatis nesto osobno

   • Neam pojma o čem pričaš 😀
    pročitaj još jednom komentar pa skontaj pitanje i tvoj odgovor.
    a takve su stvari obicno bitne osobama koje nemaju vlastite djece( mislima na galeriju i slične manje bitne stvari), pa onda moraju udarati u nesto kao da su oni vazni za ocuvanje hrvatstva… najlakse je reci radilo se i radi se… REZULTATI!!!

 • Svaka pohvala radu fra Vendelina Karačića na ustrajnom trudu kojim održava na životu našu Franjevačku galeriju koja bi trebala biti na ponos svakom Hrvatu Hercegovine.
  Teško je čitati i čuti riječi koje su zapravo vapaj potrebitog za održanje nečeg što nam je svima na koristi i duše i tijela. I osjetila i duha.
  Neka se posrame svi oni u općinskim, napose županijskim strukturama koji nemaju sluha za kulturnu baštinu koju nam ostaviše naši pređi.
  A ove tajkune koji plivaju u novcu i dave se u hedonističkim ispraznostima kupujući besmislice i živeći svoje male isprazne, materijalizmom i grabljnjem prolaznih dobara neka je vječni sram što ne znaju i ne prepoznaju prave vrijednosti i prave vrijednote za koje treba naći i iznaći potporu.

 • Placaju li studenti skolovanje pa i slike koje crtaju ili ce crtati mogu se prodavati .Sta je to kultura kakve veze ima sa skolovanjem i izobrazbom umijetnika prvo racunica pa sta tko nacrta.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.