Fra Tomislav Puljić o radosti Uskrsa: Neka se obnovi povjerenje u brata čovjeka

Nakon dvogodišnjeg obilježavanja Uskrsa u posebnim epidemiološkim uvjetima zbog koronavirusa, ovaj najveći kršćanski blagdan vjernici, napokon, dočekuju i proslavljaju bez pandemijskih restrikcija.

Fra Tomislav Puljić, član Hercegovačke franjevačke provincije, u razgovoru za Dnevni avaz ističe kako smo u odnosu na proteklo vrijeme shvatili puno toga o sebi i drugima, ali nadasve važnost duhovnosti za ljudski život.

Mudar odnos prema sebi i drugima

Očito je da danas bez straha svi želimo slaviti Uskrsnuće Kristovo, jer nam je pandemija otvorila oči o važnosti ljudskog i božanskog zajedništva. Tako da se danas posebno radujemo što bez ograničenja možemo slaviti Otajstvo vjere Kristova uskrsnuća, kaže fra Tomislav.

Uskrs nas, ističe, vodi pred samu tajnu i smisao ljudskog života.

Uskrs označava moć dobra, moć ljubavi nad zlom, grijehom i izgubljenošću pred tajnom smrti. U Uskrsu vidimo kamo ide ljudski život i da je on dar Božji, da je život neuništiv ne zbog naše moći, već zbog milosrđa kojeg nam je Bog iskazao u Kristu. Svaki se čovjek smije nadati da život, ljubav imaju posljednju riječ nad nama. Ima smisla živjeti pošteno i čestito, trošeći svoje sile za dobro bližnjega sve do davanja života za one koje ljubimo, podvlači fra Tomislav.

Uskrsu prethodi 40-dnevno korizmeno razdoblje. Fra Tomislava su pitali koliko je danas čovjek spreman na žrtvu, na odricanje.

Da, Uskrsu prethodi 40 dana koje nas upućuju na darovanost spasenja. Naš korizmeni put, odricanje, pokora obilježen je željom za obnovom i tako nam na tom putu i vremenu pokazuje važnost onog prema čemu idemo ususret. Upravo post, molitva, pokora, djela ljubavi i milosrđa tvore temelji izričaj Evanđelja. One nas uče mudrom odnosu prema sebi i drugima. Sveta Majka Terezija jednom je novinaru koji ju je upitao kako poboljšati svijet odgovorila: “Ti kreni od sebe, ja ću od sebe – i svijet je već bolji”. Ako čovjek radi na sebi, i drugi će osjetiti i iskusiti njegovu dobrotu, kazuje sugovornik.

Fra Tomislav je 12 godina bio gvardijan Franjevačkog samostana u Širokom Brijegu, a od rujna prošle godine je na novoj dužnosti upravitelja samostana Badija-Korčula u Hrvatskoj. No, ove svete dane provodi u župi sv. Ivana Krstitelja u Rakitnu kod Posušja.

fra Tomislav Puljić

Tu je bio i prije nešto više od godinu, kada je taj kraj proživio veliku tragediju gubitkom osmero mladih, od kojih je njih šestero iz Rakitna.

Upravo ovdje želim prenijeti poruku Uskrsa kako obiteljima stradalih, tako i cijeloj župi, da križ i tama nisu ono posljednje što vidimo. Nakon tame počinje zora novoga svijeta. Nakon tame rađa se svjetlost. Kristovo uskrsnuće daje i nama nadu da ćemo uskrsnuti u bolji i ljepši život: ”I otrt će im svaku suzu s očiju te smrti više neće biti, ni tuge, ni jauka, ni boli više neće biti jer – prijašnje uminu”, tako piše u knjizi Otkrivenja svetog Ivana apostola, iznosi fra Tomislav u razgovoru za Avaz.

Neka se probudi nada u našim srcima

Hercegovačka franjevačka provincija je samostan na otoku Badija, koji je bio potpuno devastiran, preuzela s velikom odgovornošću.

Badija je bogata povijest franjevačke prisutnosti među Hrvatima te spomenik kulture nulte kategorije. I, s tom smo odgovornošću i željom prihvatili da Badija ponovno postane kulturno i duhovno franjevačko središte južne Hrvatske koje je zauzimala prijašnjih stoljeća. Danas Katolički duhovni centar na Badiji, koji već djeluje nekoliko godina, postaje prepoznat ne samo u Hrvatskoj već i izvan njezinih granica. Naime, svećenici, časne sestre, duhovni animatori sa svojim hodočasnicima pronašli su tako iznimno mjesto gdje mogu održavati svoje duhovne vježbe, seminare i obnove potpuno u osami, navodi, između ostalog, fra Tomislav.

Franjevački samostan na Badiji

Ističe kako svake godine iznova blagdan Kristova Uskrsnuća obnavlja vjeru, budi nadu i potiče život.

Neka se ovih dana obnovi i u nama pouzdanje u Boga i povjerenje u brata čovjeka. Neka se probudi nada u našim srcima da je moguće i u ovim našim krajevima započeti novim životom, novim radom i novim zalaganjem. Svima od srca želim novi – uskrsli život u danima koji su pred nama, zaključio je fra Tomislav Puljić.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.