Fra Tihomir Bazina proslavio Mladu misu na Kočerinu

Naš župljanin Fra Tihomr Bazina darovao je, u godini kada župa Kočerin slavi 140. obljetnicu osnutka, svojim roditeljima, župi, Provinciji i Crkvi najljepši dar – svoju mladu misu koju je predslavio zajedno s o. Provincijalom Ivanom Sesarom i velikim brojem braće svećenika u prepunoj župnoj crkvi.

Misna čitanja su pročitali mladomisnikova braća Stanko i Zdenko, a psalam bogoslov fra Stanko Ćosić. Riječi Evanđelja navijestio je fra Josip Vlašić. Propovijedao je fra Slaven Brekalo, župni vikar u Međugorju koji je najprije istaknuo: „Trenutak Božjeg poziva ne može se objasniti ljudskim riječima, ali Bog ima odgovor na svako naše pitanje.“ Fra Slaven Brekalo, na koncu homilije osobno se obratio mladomisniku riječima: „Zvanje je tebe izabralo, ne ti zvanje. Ljudi ne dolaze k nama da bi nas pozdravili, već zato što nas trebaju. Isus nas je posudio i oni trebaju Isusa. Dobit ćeš premalo vremena za previše posla, i brige koje te bude, ali radost svećeništva ništa ne može umanjiti. Voli jer samo hrabri vole, a kukavice čekaju da budu voljene. Znaj da imaš pravo razočarati, samo ćeš tako razumjeti razočarane. Imaš pravo biti slab, jer ćeš tako razumjeti slabe. Kroz sve ćeš to sve više upoznavati sebe i svoje granice te će te to tjerati da se još više osloniš na Isusa. Ne zaboravi da je Isus tri puta pao na svome križnom putu i da se sva tri puta digao i nastavio dalje. Nije problem pasti, nego ostati ležati. Budi milosrdan i blag, prije svega prema sebi i bit ćeš prema ostalima. Kad treba koriti, samo hrabro kori ali u ljubavi. I neka ti uvijek na usnama bude Gospin Veliča. Najprije budi s Isusom, pa tek onda propovijedaj Evanđelje, a ako je potrebno koristi i riječi. I čuvaj svoje srce, fra Tihomire, neka te Bog štiti i Gospa zagovara“.

Pri samom kraju mise riječi čestitke i zahvale, najprije Bogu , a zatim mladomisniku i njegovim roditeljima uputili su župnik fra Mladen Vukšić i provincijal hercegovačkih franjevaca dr. fra Ivan Sesar koji je pozvao mladomisnikove roditelje da mole svaki dan za svoga sina, ali i za sve svećenike, a cijelu župu pozvao za molitvu za nova duhovna zvanja.

mladomisnik_s_obitelji

Mladomisnik fra Tihomir Bazina je u pozdravnoj riječi najprije naglasio da je sveta misa najveća zahvala svima kojima želi zahvaliti i da je posebna nakana njegove malde mise bila molitva za nova duhovna zvanja. U dirljivom govoru fra Tihomir je najprije zahvalio, Bogu, majci Stani i ocu Vladi, braći Stanku i Zdenku, te cijeloj rodbini. Zahvalio se o. Provincijalu i cijeloj upravi koja je za njega uvijek imala razumijevanja, zatim i svim svećenicima koji su oblikovali njegov redovnički put, najprije fra Miri Šegi, svim župnicima i gvardijanima u župama i samostanima gdje je do sada bio, a posebno se sjetio pok. fra Mladene Hrkaća.

Posebna zahvala je upućena domaćim svećenicima, fra Mladenu i fra Ljubi koji su dali sve od sebe oko pripreme slavlja mlade mise. Riječi zahvale izrekao je svima koji su pripremali i sudjelovali u slavlju i doprinijeli da bude veličanstveno. Zahvalio se onima koje rade u skrovitosti, svim časnim sestrama.

Fra Tihomir je dobar dio svoje mladosti proveo u Frami i zato im je uputio posebne riječi zahvale, najprije za pripremu u crkvi i oko nje, a riječi pohvale dobio je pjevački zbor sastavljen od glazbene sekcije kočerinske Frame i zbora mladih „Susret“ iz zagrebačke Dubrave pod ravnanjem bogoslova fra Marina Karačića.

Na kraju jedno veliko i dirljivo hvala uputio je ceremonijaru slavlja fra Branimiru Novokmetu, te propovjedniku fra Slavenu Brekalu. Mladomisnički blagoslov su na kraju svete mise podijelili ovogodišnji mladomisnici. Posljednja mlada misa u župi Kočerin bila je 1996. – mladomisnik je bio fra Valentin Vukoja. Godinu dana prije mladu misu je slavio fra Stanko Mabić, a 1994. mladomisnik je bio sadašnji provincijal dr. fra Ivan Sesar, a na čijem slavlju je fra Tihomir pjevao u dječjem zboru. Nakon svete mise, slavlje se premjestilo pod šator ispod crkve. Bilo je preko tisuću uzvanika. (Kocerin.ba)

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.