Fra Mario Knezović uplatio 10.000 KM za gradnju Dompesa u Mostaru

Karizmatični hercegovački svećenik, franjevac Mario Knezović, dugogodišnji urednik i novinar radijske postaje Mir Međugorje, suradnik mnogih glasila, uplatio je 10 tisuća maraka, prihod od prodaje knjige „Nisam šutio” za gradnju studentskoga doma Dompes u Mostaru.

Knjiga „Nisam šutio – otvoreno o crkvi, politici i društvenim događanjima”, koja je 27. studenoga predstavljena i u Širokom Brijegu, predstavlja zbirku Knezovićevih kolumni objavljenih u mjesečniku Naša ognjišta u razdoblju od 2011. do 2016. Nakladnička kuća „Naša ognjišta” iz Tomislavgrada ujedno je i nakladnik te, u njihovoj bogatoj izdavačkoj djelatnosti, već 214 knjige, javlja Dnevni list.

Fra Mario Knezović motiv za javno djelovanje, novinarski rad i objavljivanje knjige „Nisam šutio” nalazi u Svetom pismu i smatra da treba pisati „ono što mnogi, napose institucionalni i politički uhljebi, ne vole čitati”.

Sadržaj ukoričenih kolumni predstavljaju društveni i moralni problemi suvremenoga društva, kao i kritičke prosudbe o političkoj sceni Bosne i Hercegovine koju fra Mario Knezović oslikava ovim riječima: – Kada se odlučuje o plaćama, dodacima, dnevnicama, raznim novčanim naknadama, tada je politička scena u BiH potpuno harmonična. Svi, bez obzira na naciju i opredjeljenja, dižu ruke za svoje visoke plaće. Tada se ne zna tko je Hrvat, tko je Srbin, tko je Bošnjak. Tada su svi braća i sestre „po njegovoj svetosti” novčaniku!

Odluku da prihod od knjige u iznosu od 10.000 KM uplati za studentski dom Dompes (Domus panis et spiritus, kuću kruha i duha) u Mostaru donio je kako bi podupro velike napore koje čini Franjevački samostan sv. Petra i Pavla u Mostaru da dobrotvornim prilozima sagradi dom za 150 studenata s pučkom kuhinjom i centrom za dijalog, vrijedan oko 3,5 milijuna maraka. Gradnja doma, započeta u siječnju 2015. napreduje prema planu pa se očekuje da će Dompes biti otvoren u rujnu 2017.

nisam_sutio_fra_mario_knezovic_sb_5

Fra Mario Knezović uplatom prihoda za Dompes sve kupce njegove knjige „Nisam šutio” pretvorio je u dobrotvore.

– Stojim sa strahopoštovanjem pred onim koji su započeli takvo jedno velebno djelo, čak sam rekao da je ”sramota” da to mora raditi u današnje vrijeme fratar Iko Skoko sa svojim suradnicima. Zašto sramota? Zato što je to bila dužnost sustava i političkih elita, koji propuštaju ulagati u mlade, u najveće bogatstvo i budućnost jednoga društva. Dobrota se nikad nije mogla stopirati, kao što se istina ne može utamničiti, kao što se čudo ne može prešutjeti, tako se dobrota ne može ničim zaustaviti. Čestitam onima koji ga grade. Osobno sam imao bar deset tisuća dobrih razloga da tih deset tisuća maraka bude uloženo u gradnju Dompesa, kuće kruha i duha. Sretan sam što s čitateljima moje knjige mogu barem stidljivo našim prilogom pomoći i Bog blagoslovio one koji čine za Mostar tako veliku stvar, kako one koji grade, tako i sve one koji svojim prilozima i djelovanjem pomažu da gradnja napreduje, kazao je fra Mario Knezović.

(www.jabuka.tv)
17 komentara

 • Fra Mario i nesmi se sutit ,zastitit svoj puk ovo je voda dosla ne do grla nego i preko glave.
  Fratri su svoj puk ucili svemu u najtezim vremenima i sada ste snaga nevoljnih .

  • Za sve ove bezobrazne komentare ispod, sram vas bilo gamad katolička… Fino piše u tekstu da su pare od prodaje njegove knjige a vi pišete o tome da su vaše pare date… Pa i da jesu šta onda, loše ih uložio jeli? Prokockao na kladionici?
   Gadite mi se…

 • Tako je to svagdi.U Mc Donaldu, u Ikei ,Budger King,te nasa Violeta!!!Svi se prse!!! Ja godinam ne dajem Lemozinu! Ako je za nakanu onda dam!A ovako NE! Ja sam i nasem misijskom pratru govorila odredi u misecu tri nedilje za takve potrebe! Nije tija! A za Bozic on se prsi i istice koliko he daa!Sebicno!

 • Luce,Luce ili mlada ili još nisi naučila ništa. Nekako kontam da si neđe vani. Imaš debeli ”konto” i jadan ti je ko te upita malo. Ako se varam duboko se ispričavam… ivana ”ledinačka”

 • “Nek ti ne zna ljevica što ti radi desnica”. Toliko o dobrotvorima. Kad daš pa si u svim medijima, kao da i nisi dao, fratre.

 • Ih veliko čudo što je fratar dao lovu. Crkva u hrvata leži u ekstra luksuznim nekretninama. Da je sreće prodati sve i dati sirotinji. Ali tada se duhovne vodje u hr nebi vozali u luksuznim autima i nebi duhovne vođe imali pivske trbuhe. Sramota koje licemjerje duhovnih vođa.

 • Ivani “ledicanki” :ne tu sam sa vama !radim ,volontiram u nasoj udrugi!prodajem kolace i radim dobrotvorno 20.godina.a i likove kupujem za bolesne od raka dojke!natrala si da se pofalim sto mi nije bila namjera.samo iz loseg iskustva sam to iznila.boog

 • Ne daj Boze ovakvih sudaca i savijetnika u komentarima gore navedenim. Velecasni Mario Isus te nadario sa jos vecim milostima i da ti snage i blagoslov u tvom radu za najpotrebnije Po mom misljenju on te stvarno vodi i sa tobom je. I Gospa majka sviju nas. Hvala Bogu sto nam te posla medju nas nedostjne grisnike.

 • Moj Marijo, lako je tuđin mudin ježa gonjat. Sram te i stid bilo, ne daj bože da ima boga, jer ti ćeš na gadnom mistu završit. Sram te bilo, puna su ti usta isusa, a našim param mašeš i razbacuješ se. De ti malo progovori o nekretninama u vlasništvu širokobriški fratara. Pričaj o tvojoj braći preljubnicima i pedofilima. Zašto nikad ne progovoriš zašto su protjerani fra Sreten i fra Dalibor, zapravo jedina dva svećenika u Hercegovini koji su slijedili Kristov nauk bez zastranjivanja. Pusti milanovića i komuniste, pusti izetbegovića, do njih tvoje kolumne ne dopiru a oni nemaju veze s nama. Pometi isprid svoje kuće, i okani se budalaština.

  • A jel ti čitaš da je novac zaradio i dao. Zaradio mukotrpno pišući i sve je dao. A ti pljuješ? A nije fra Mario objavio da je dao nego je htio DOMPES to uliniti da bude sve transparentno i da druge potakne na davanje. Ti očito ne daješ nikome pa ni fra Sretenu i fra Milasu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.