Fra Fran Ćorić: Nisi proizvod pukog slučaja nego produkt bezuvjetne ljubavi

Kratku emisiju ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ slušatelji Radiopostaje Mir Međugorje mogu čuti od ponedjeljka do subote u 3 sata i u 7:10.

Emisije priređuju svećenici i časne sestre u tjednim ciklusima, piše Radio Mir Međugorje.

Ovog tjedna, od 1. do 6. svibnja 2023. godine, ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ pripremao je i kazivao fra Fran Ćorić, član Hercegovačke franjevačke provincije koji je na službi đakona u župi sv. Petra i Pavla u Mostaru.

Duhovni poticaj Živo vrelo 1. svibnja 2023.

Je li me Bog traži?

Dragi prijatelji, Gospodin vam dao mir!

Ono o čemu ćemo danas pokušati promišljati jest pitanje koje nas ne bi trebalo ostaviti ravnodušnim: Je li me Bog traži? U samom početku valja nekako logično reći da nas je Bog već pronašao time što on sam od sebe postoji i što je sve stvorio i sve uzdržava. Neosporiv vrhunac njegove skrbi za sve što postoji promatramo u djelima utjelovljenja u svome Sinu postavši čovjekom te u događaju uskrsnuća.

Na taj način možemo reći da je Bog “pronašao” cijeli ljudski rod i sve što ga omeđuje u njegovu postojanju. Ipak, uz sve ovo što je istina i što se zaista zbilo, ne može se ljudskim duhom ne provući pitanje o posebnosti tih svih događaja za njega samoga. Što je to točno zbog mene važno i traži li Bog danas mene i ako jest, na koje načine?

Nikako ne možemo reći da je Bog završio svoju priču sa svijetom isključivo na način da ga je otkupio uskrsnućem Isusa Krista, jer bi to bilo paradoksalno i nedoraslo liku Oca koji je vječan i koji nam se objavio u Bibliji. U tog Boga se ne bi trebalo ni vjerovati niti gajiti povjerenje prema njemu, jer ne bi bio prisutan u nečemu što se tiče nas danas i naših uvjeta u kojima živimo.

Čineći određenu manipulaciju s pitanjem Božjeg traženja, moguće nam je uvidjeti da nas Bog nije nikada ni izgubio. Zastorima koje su neprilike otkrivale tek zasjenjen njegov lik ne može govoriti u prilog njegova zaborava tebe i mene. Ponuda da se čini dobro i da se slijedi njegov glas gdje god bili i u kakvim god se uvjetima nalazili, ostaje ista.

I kakva to situacija može u cijelosti obmanuti postojanost i dobrotu njega koji nadilazi svaku našu kategoriju shvaćanja? I što to može staviti u zaborav onu već navedenu činjenicu da dragi slušatelju nisi proizvod pukog slučaja nego produkt bezuvjetne ljubavi koja je htjela da postojiš upravo u ovom trenutku i sa svim svojim okolnostima?

Koliko je nekada potrebno u odgovaranju na pitanje je li nas Bog traži postati svjestan da smo već nađeni i da jednostavno ne možemo biti zaboravljeni. Moguće da je u našim traganjima ostavljena Uočavamo li izazov u ovome? Usprkos svemu, imamo mogućnost izbora činiti ono što nam je taj svemogući, a toliko bliski, Bog dao. On neka vas blagoslovi.

(www.jabuka.tv | Foto: Radio Mir Međugorje)

1 komentar

  • ukratko; Ne bi Me tražio da te nisam prije našao…Sva poanta našeg traženja a u konačnici i življenja je sadržana u tih nekoliko riječi..Traži Boga jutrom , traži Ga upodne , traži ga u večernjem smiraju-uvijek Ga traži jer je On Bog.On, Bog-koji te gleda i sluša, Bog koji te vidi i čuje i nikad te ne ostavlja samog u tminama svijeta..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.