Fra Alen Pajić i fra Ivan Penavić zaređeni za đakone

Na blagdan svetog Stjepana Prvomučenika, u subotu 26. prosinca 2015., u samostanskoj crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru na večernjoj svetoj misi u 18.00 sati, biskup Ratko Perić podijelio je sveti red đakonata dvojici kandidata Hercegovačke franjevačke provincije.

Novoređeni đakoni su:

fra Alen Pajić, župa sv. Josipa Radnika – Domanovići

fra Ivan Penavić, župa Uznesenja BDM – Široki Brijeg

U koncelebraciji s biskupom su bili fra Miljenko Šteko, provincijal, don Željko Majić, generalni vikar, te oko 30 svećenika. Na samom početku mise biskup Perić je pozdravio sve nazočne i čestitao Božić i blagdan sv. Stjepana.

Evanđelje je pjevao fra Željko Barbarić, a nakon toga su prozvani kandidati za sveti red. Zatim je slijedilo njihovo predstavljanje čitanjem kratkih životopisa, nakon čega je biskup Ratko svim prisutnima, a posebno novoređenicima uputio prigodnu homiliju  ističući kako ih je Bog pozvao prije nego što su se oni odazvali. Iskazao je svoju radost i zahvalnost Bogu što je toliko dječaka zovnuo u svećeništvo i djevojčica u redovništvo iz ove hercegovačke Crkve. I što se toliko dječaka i djevojčica odazvalo da pođu putem duhovnoga poziva.  Na kraju je zahvalio i svima onim župnicima, pokojnima i živima, koji su znali i moliti i uputiti svakoga tko bi se javio sa željom za svećeništvom ili redovništvom, piše Gospin-brig.info.

Nakon homilije uslijedili su upiti ređenicima, litanije Svih Svetih koje je otpjevao fra Antonio Šakota, a koje su đakoni molili prostirući se na pod, blagoslovna molitva i polaganje ruku. Nakon obreda ređenja, novim đakonima u oblačenju đakonskih odora – dalmatika – pomogli su gvardijani samostana fra Ante Pranjić –Tomislavgrad i fra Tomislav Puljić – Široki Brijeg, odnosno samostana u kojima će đakoni provesti svoj đakonski praktikum. Zatim su primili evanđelistar – knjigu Evanđelja, a potom su pristupili oltaru prinoseći darove za euharistijsku službu.

Na kraju svetog misnog slavlja provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko je zahvalio biskupu što je zaredio dvojicu novih đakona, kao i braći u samostanu te bogoslovima koji su stigli iz Zagreba, a izraze radosti i čestitanja uputio je obiteljima novih đakona, te novoređenicima i svima koji su ih pratili na putu do oltara, napose njihovim odgojiteljima, piše Gospin-brig.info.

Nakon lijepog i skladnog liturgijskog slavlja koje su uveličali župni zbor pod ravnanjem Drage Solde, kao i skladna liturgijska asistencija bogoslova i novaka pod vodstvom fra Antonia Šakote i don Marina Skendera, upriličena je u samostanskoj dvorani zakuska za svećenike, svećeničke kandidate i časne sestre, te obitelji i rodbinu novoređenika.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

Komentiraj: